Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina avfärdar ansvar för Nordkoreas kärnvapen

Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement.
Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement. Foto: AP

Kina svarar nu på Japans och USA:s upprepade uppmaningar om att landet måste sätta mer press på Nordkorea.

– Teorin om Kinas ansvar för kärnvapenfrågan på halvön kan upphöra, säger Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

På mötet med Kinas president Xi Jinping i lördags tog Donald Trump till en mildare ton, tidigare har han uttryckt kraftigt missnöje med Kinas relation till Nordkorea, särskilt efter att regimen på den amerikanska nationaldagen 4 juli testsköt en ballistik robot som experter tror skulle kunna nå Alaska.

Förra veckan skrev den amerikanska presidenten på Twitter att handeln mellan Kina och Nordkorea vuxit med 40 procent det första kvartalet. ”Så mycket för att Kina arbetar tillsammans med oss – men vi var tvungna att ge det en chans!”, fortsatte han.

Kina har tidigare påpekat att USA måste trappa ned sin upprustning i området i takt med att Nordkorea fryser sitt kärnvapenprogram.

På ett pressmöte på tisdagen liknade Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, landets ansträngningar i kärnvapenfrågan med att de försöker släcka eldar samtidigt som någon annan häller på olja. Han ifrågasatte hur ansträngningarna då skulle kunna bära frukt. Samtidigt kritiserade han kraftigt rollen som framför allt USA gett Kina, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Nyligen har vissa personer, angående situationen på den koreanska halvön, överdrivit och lagt för stor vikt vid den så kallade teorin om Kinas ansvar. Jag tycker att det visar på bristande kunskap i frågan eller att det finns baktankar i det, som att flytta ansvaret i frågan.

Han påpekade att Kina har spelat en konstruktiv roll i frågan men att alla parter måste göra sin del.

– Att be andra att göra saker men inte göra något själv är inte okej. Att bli huggen i ryggen är verkligen inte okej.

Geng Shuang sade också att Kina upprörs över Nordkoreas upprepade kärnvapentest men också klandrar USA och Sydkorea för att förvärra spänningarna med deras militärövningar och särskilt USA:s upprustning i Sydkorea.

Läs mer: Löfven vill sätta press på Nordkorea

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.