Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kina bygger databas för att identifiera medborgare

En man provar en toalett med ansiktsigenkänning i Peking.
En man provar en toalett med ansiktsigenkänning i Peking. Other: Ng Han Guan/AP

Kina ska bygga världens största och kraftfullaste system för ansiktsigenkänning. Tanken är att alla 1,3 miljarder medborgare ska kunna identifieras inom tre sekunder med hjälp av tekniken, skriver den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post.

Projektet sjösattes av ministeriet för allmän säkerhet 2015 och utvecklas tillsammans med ett säkerhetsföretag i Shanghai. Målet är att systemet ska kunna matcha en persons ansikte med bilden på deras id-handlingar med 90 procents säkerhet på under tre sekunder, skriver South China Morning Post.

Databasen ska kopplas samman med nätverk av övervakningskameror och ska använda molntjänster för att skicka information mellan databaser utspridda över hela Kina, uppger källor för tidningen.

Men enligt forskare är det oklart när ansiktsigenkänningssystemet blir färdigt, eftersom det finns tekniska begränsningar i igenkänningenstekniken och att populationen som ska registreras är så stor. Det finns redan liknande system som den kinesiska polisen använder, men de är i mycket mindre skala.

Kärndatan till polisens nationella system, med porträtt och information om varje medborgare, uppges uppta drygt 13 terabyte. När den nya, enorma databasen lanseras, kommer mängden data uppgå till 90 terabyte, enligt tekniska dokument som publicerats på ministeriets hemsida. 

Chen Jiansheng, professor i elektroteknik vid Tsinghuauniversitetet och en av dem som driver projektet, uppger för SCMP att systemet utvecklas av säkerhetsskäl och för att underlätta myndigheternas arbete. Med den gällande lagstiftningen får inte systemet användas kommersiellt, men det kan komma att ändras.

– Ett politiskt beslut kan ändra på det på grund av den ekonomiska utvecklingen  och den växande efterfrågan från samhället, säger han till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.