Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 07:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-fullt-fortroende-for-hongkongs-ledare/

Världen

Kina: De som leker med elden kommer förgöras

En demonstrant kastar tillbaka en behållare med tårgas som polisen avfyrat. Foto: Anthony Wallace/AFP

Kina stödjer fortsatt Hongkongs hårt kritiserade ledning. Dagen efter en omfattande och våldsam generalstrejk i Hongkong varnar Kina demonstranterna.

Under en presskonferens på tisdagen – en vanligtvis ovanlig åtgärd från Kinas sida som nu sker för andra gången på två veckor – riktas skarpa reprimander mot Hongkongs ”kriminella demonstranter”.

De som leker med elden kommer att förgöras av den, varnar Kina.

– Misstolka inte situationen och missta inte vår självbehärskning för svaghet. Underskatta aldrig beslutsamheten och den oerhörda styrkan hos den centrala regeringen, säger Yang Guang, talesperson för Hongkong och Macao-frågor i Kinas statsråd.

Yang säger också att Kina har fullt förtroende för Hongkongs hårt kritiserade polis och uttrycker fortsatt stöd för regionens högsta politiska ledare Carrie Lam.

På en fråga om möjlig militär intervention svarar Yang att den kinesiska armén, Folkets befrielsearmé (PLA), är starka och kommer att försvara varje del av dess territorium.

Peking sägs ha åtminstone 6.000 trupper stationerade i Hongkong, och det står inskrivet i Hongkongs lag att PLA får ingripa i regionen om det skulle ses som nödvändigt.

Under dagen hölls för första gången även en officiell presskonferens av proteströrelsen. Tre maskerade demonstranter klädda i gula hjälmar – en symbol för proteströrelsen – talade under vad de kallade en ”civil presskonferens av folket, för folket”.

– Vi uppmanar regeringen att lämna tillbaka makten till folket och att bemöta kraven från Hongkongs befolkning, säger de.

Demonstranterna fördömde även polisens våldshandlingar och manade dem att inte agera fiender till befolkningen.

Under gårdagens omfattande protester bröt våld ut mellan rivaliserande grupper och polis svarade demonstranter med tårgas. Polisen uppger på tisdagen att 148 personer greps, rapporterar AFP.

”En stad i anarki”, lyder Hongkongbaserade tidningen South China Morning Posts framsida på tisdagen.

Marianne Björklund: Kaoset i Hongkong väcker oro för militärt ingripande