Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-infor-krav-pa-ansiktsigenkanning-for-mobiltelefoner/

Världen

Kina inför krav på ansiktsigenkänning för mobiltelefoner

En man passerar biljettkontrollen i tunnelbanan i Zijingshan genom ansiktsigenkänning. Från och med måndag måste de som skaffar nytt mobiltelefonnummer registrera ansiktsigenkänning. Foto: Xinhua

PEKING. Ansiktsigenkänning är från och med den här veckan obligatoriskt för alla som skaffar nytt kinesiskt mobilnummer. Ytterligare ett steg i ett allt striktare övervakningssamhälle, enligt kritikerna. 

De nya reglerna som infördes i söndags innebär att det inte längre räcker med att bara visa sitt id-kort och låta sig fotograferas vid anskaffning av mobiltelefontjänster i Kina. Nu krävs det också att ansiktet skannas, efter ett beslut av ministeriet för informationsteknologi. 

Ministeriet motiverar de nya reglerna med att man vill förhindra att personers identiteter stjäls när sim-kort återförsäljs. Eftersom många appar och tjänster i Kina är kopplade till telefonnumret kan det leda till bedrägerier. 

Men införandet av ansiktsigenkänning innebär också ytterligare ett steg i Kinas övervakning av sina medborgare. Här finns ungefär 200 miljoner övervakningskameror och målet är att de ska öka med ytterligare 400 miljoner till år 2022. 

När ansiktsigenkänning kopplas till mobilen får staten ännu ett verktyg att granska människors identitet och ta reda på vad landets invånare sysslar med på internet. Kina har länge försökt hitta ett system som försäkrar att alla på nätet använder sin riktiga identitet och de flesta surfar på mobilen.

Ansiktsigenkänning är redan flitigt använt i Kina, både kommersiellt och av staten. I dagens Kina kan människor allt ifrån handla till att åka tåg genom att skanna sitt ansikte som betalningsmedel. 

Tekniken är välutvecklad och kan identifiera människor med stor precision på långt håll. Förra året uppmärksammades hur polisen genom ansiktsigenkänning kunde hitta en efterlyst bland 60.000 besökare på en konsert. 

Ansiktsigenkänning är också en viktig del i det sociala kreditsystem som Kina håller på att utveckla. Enligt det får medborgare olika poäng beroende på hur de beter sig. Goda gärningar som att ge blod ger extra poäng, medan lagbrott som att köra för fort sänker poängen. Graderingen används sedan för att straffa (som hindra någon från att flyga) eller belöna (som lägre ränta på lånen) medborgarna. 

Många kineser avfärdar oron för ett övervakningssamhälle med att det bara är bra om brottslingar kan identifieras och straffas. Men på senare tid har även kritiska röster börjat höjas mot statens insamling av personliga uppgifter. Tidigare i år stämde en professor vid ett universitet en vildmarkspark för att bryta mot konsumentskyddslagarna när den krävde ansiktsigenkänning vid inträde. 

Och Lao Dongyan, professor vid Tshinghua universitet, säger till South China Morning Post att människor ofta inte känner till att deras uppgifter samlas in och lagras, vilket enligt henne är lagvidrigt.

– Att hämta människors personliga data behöver deras medgivande, enligt kinesiska lagar och regler, men i verkligheten används ansiktsigenkänningstekniken brett utan att allmänheten känner till det.

Även partitrogna Folkets Dagblad har skrivit att folk borde ha rätt att säga nej till ansiktsigenkänning. Kommentaren kom efter att 5.000 personers ansiktsdata såldes online för en billig summa.