Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-liknar-demonstrationer-vid-terrorism/

Världen

Kina liknar demonstrationer vid terrorism

Kravallutrustad polis på väg att konfrontera demonstranter i Hongkong på onsdagen. Foto: Vincent Yu/AP

Demonstranternas handlingar gränsar till terrorism och de bör få hårda straff. Så kommenterade en talesperson för Kinas kommunistparti demonstrationerna i Hongkong på onsdagen.

Efter två dagars kaos med hundratals inställda flyg återupptog Hongkongs internationella flygplats verksamheten på onsdagen. Arbetare syntes städa upp efter tisdagskvällens dramatik. Blodfläckar tvättades bort och hundratals resenärer köade för att checka in. Många flyg var fortfarande försenade.

Säkerhetskontrollerna var rigorösa. Endast passagerare med giltigt boardingkort för de kommande 24 timmarna tilläts gå in på flyplatsen. Demonstranter föstes bort till särskilt anvisade områden, efter att ett domstolsbeslut gett grönt ljus för att förbjuda protester på flygplatsen. 

På senare tid har demonstrationerna, som började som fredliga protester mot en lag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, ändrat karaktär. De våldsamma sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter har blivit allt fler. Båda sidor är mer aggressiva och flera kinesiska infiltratörer har upptäckts utklädda till demonstranter. Deras uppgift tros vara att vigla upp stämningen för att få protesterna att verka mer kaosartade än vad de är. När aktivister förstått deras identitet har de i vissa fall gått till våldsamt angrepp. 

I tisdags inträffade ett uppmärksammat fall när demonstranter slog en man, som senare identifierades som reporter för den kommuniststyrda tidningen Global Times, blodig och hindrar sjukvårdspersonal från att hjälpa mannen. 

Vid ett annat kritiskt läge syns en demonstrant ta batongen från en polisman, som efter bråk riktar sin pistol mot aktivisten. 

På onsdagen kunde en viss ånger märkas i delar av proteströrelsen.

– Förseningar, inställda avgångar eller ovälkomna förändringar i schemat är inte vad människor förtjänar, det var aldrig vår intention, skriver gruppen ”Hongkongbor som längtar efter frihet och demokrati” i ett uttalande där de förklarar att de är under allt större press efter två månader med demonstrationer och att de provocerats till att överreagera på flygplatsen. 

Kina fördömer i starka ordalag de aktivister som agerar våldsamt. En talesperson för kommunistpartiet, Xu Luying, med ansvar för Macau och Hongkong sade att demonstranternas handlingar gränsar till terrorism och efterlyste att de straffas hårt. 

Samtidigt har bilder visats på hur kinesisk militär anländer till gränsstaden Shenzhen. Videor visar när de övar sig på att få stopp på våldsamma upplopp, och ledare i militären har varnat för att det våld som nu pågår är otillåtet. 

Från Kinas håll har anklagelser kommit om att USA och andra länder i väst ligger bakom protesterna. Under onsdagen nekades två amerikanska krigsfartyg tillträde till Hongkong, som ytterligare ett tecken på den politiska krisen mellan världens två stormakter. 

Läs mer: Flygtrafiken i gång igen i Hongkong 

Sex saker du måste veta om demonstrationerna