Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina manar Trump att hålla sig lugn

USA:s Donald Trump med kinesiske presidenten Xi Jinping.
USA:s Donald Trump med kinesiske presidenten Xi Jinping. Foto: AP

I ett telefonsamtal med Donald Trump på lördagen ska den kinesiske presidenten Xi Jinping ha manat presidenten till lugn.

Som den ledande militärmakten måste USA iaktta återhållsamhet, och undvika ord och handlingar som kan trappa upp spänningarna, ska den kinesiske ledaren ha sagt.

Den amerikanske presidenten Donald Trump trappade upp ordkriget mot Nordkorea på fredagen med förnyade varningar om vad som skulle hända om Kim Jong Un attackerade amerikanska mål.

Samtidigt kom den kinesiska ledningen med uttalanden om att Nordkorea inte kunde vänta sig något militärt understöd från Peking - om Nordkorea skulle agera först genom att skjuta mot amerikanska mål.

Om däremot USA eller Sydkorea skulle starta beskjutningar, hävdade den kinesiska ledningen att man skulle förhindra detta.

På lördagen spreds dock nya uttalanden från den kinesiske presidenten Xi Jinping i världens medier. I ett telefonsamtal med Donald Trump på lördagen ska Xi Jinping ha manat till lugn och sagt att Nordkoreas tillgång till kärnvapen gör att man måste söka efter fredliga lösningar, enligt Reuters, som har hämtat informationen från den statliga kinesiska televisionen.

I samtalet ska Kinas president ha antytt att det är särskilt viktigt att USA, som en ledande militärmakt, att iaktta återhållsamhet.

Xi Jinping ska också ha sagt att det ligger i såväl Kinas som USA:s intresse att verka för att en nedrustning på Koreahalvön kommer till stånd, för att på så sätt underlätta för fred och stabilitet.

– Den ledande militärmakten måste i det nuvarande läget iaktta återhållsamhet, och undvika ord och handlingar som kan trappa upp spänningar på den koreanska halvön, ska den kinesiske ledaren ha sagt enligt den statliga kinesiska televisionen.

För att lösa upp spänningarna som finns för närvarande måste vi använda oss av politiska samtal. Kina är beredda att inleda sådana diskussioner med USA, så länge samtalen bygger på en ömsesidig respekt mellan parterna och om det övergripande målet är att finna en lösning på problemet, ska Xi Jinping ha sagt.

Trump å sin sida ska enligt kinesisk tv sagt att han har full förståelse för den viktiga roll som Kina spelar i den spända situationen som har uppstått på den koreanska halvön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.