Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-och-indien-lovar-att-respektera-gransen-efter-blodiga-sammandrabbningar/

Världen

Kina och Indien lovar att respektera gränsen efter blodiga sammandrabbningar

Bild 1 av 2 Begravningen av en indisk soldat som dödades i sammandrabbningarna med kinesiska trupper.
Foto: Hindustan Times
Bild 2 av 2 Konfliktzon på hög höjd.
Foto: Tauseef Mustafa/AFP

Efter förra veckans sammandrabbning mellan indiska och kinesiska soldater i Ladakh i Himalaya pågår intensiva försök att lugna stämningen mellan de båda kärnvapenmakterna. Efter flera möten på hög nivå har parterna enats om att i omgångar dra tillbaka sina styrkor efter den uppblossade gränskonflikten. 

På onsdagen deltog försvarsministrarna från både Indien och Kina i firandet av 75-årsdagen av segern i andra världskriget. Det blev det första direkta mötet på högsta nivå efter sammandrabbningen i Ladakh förra veckan, då 20 indiska soldater dödades och mer än 70 skadades. 

Samtidigt meddelade det indiska utrikesdepartementet att länderna kommit överens om att ”strikt respektera” stilleståndslinjen, som fungerar som en gräns mellan länderna.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som hade ett videomöte med Indiens och Kinas utrikesministrar Subrahmanyam Jaishankar och Wang Yi på tisdagen, försäkrar att parterna är inställda på en fredlig fortsättning och klarar av att lösa krisen utan hjälp från omvärlden. Inget av länderna har något intresse av en upptrappad konflikt.

– Det finns ingenting som indikerar på att någon vill se en icke-diplomatisk lösning, sa Lavrov efter mötet. 

Efter de första dagarnas höga tonläge finns det också en enighet om att dra tillbaka styrkor från stilleståndslinjen och skapa en större buffertzon, enligt indiska medier. Någon tidsplan för hur det ska gå till finns dock inte.

Gränskonflikten mellan Kina och Indien har sitt ursprung i kriget mellan Indien och Kina 1962, som slutade i ett förödmjukande nederlag för Indien. Kina lade under sig ett nästan 40.000 kvadratkilometer stort område i Himalaya som Indien gör anspråk på.

Under våren har spänningen ökat längs gränsen, i första hand i Ladakh. Länderna har anklagat varandra för att ha gått över stilleståndslinjen vid flera tillfällen, bland annat ska flera tusen kinesiska soldater gått in flera kilometer på den indiska sidan i Galwandalen och förstört militära installationer och ersatt dem med egna. 

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hade ett videomöte med Indiens och Kinas utrikesministrar Subrahmanyam Jaishankar och Wang Yi på tisdagen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hade ett videomöte med Indiens och Kinas utrikesministrar Subrahmanyam Jaishankar och Wang Yi på tisdagen. Foto: Yue Yuewei/ZUMA

 

Både Indien och Kina har stora militära styrkor mobiliserade längs gränsen, men urladdningen förra måndagen kom ändå som en överraskning. Det var den första sammandrabbningen med dödlig utgång sedan mitten på 1970-talet.

600 soldater uppges ha varit inblandade i bråket på mer än 4.000 meters höjd. Det ska ha utlösts av att en indisk officer knuffades ned i en ravin. Sedan flera årtionden har länderna kommit överens om att soldaterna i området inte ska bära vapen för att undvika en upptrappning av konflikterna.

I bråket användes därför stenar, klubbor klädda med taggtråd och järnrör med spikar som tillhyggen. Enligt Indien dödades och skadades ett större antal på den kinesiska sidan. Att Kina inte medgivit några offer ses som ett tecken på att landet vill dämpa krisen.

Att konflikten flammat upp just nu kan förklaras med att Indien har byggt en väg nära stilleståndslinjen, som leder fram till en flygbas. Detta har retat upp Kina, som anser att den vägen ger Indien en strategisk fördel i regionen. Förra året tog också Indien ett fastare grepp om Kashmir och Ladakh, då regionens autonomi upphörde.

För Kina är Aksai Chin, området som även Indien gör anspråk på en viktig länk mellan Xinjiang provinsen och Tibet.  

Totalt är gränsen mellan världens två folkrikaste länder 344 mil lång. Det finns flera områden än Ladakh där Kina och Indien är oense om dragningen 

Gränsen mellan Kina, Tibet och Indien, den så kallade McMahonlinjen, är ett resultat en överenskommelse som slöts mellan de brittiska koloniala myndigheterna och Tibet 1914. Gränsen godtogs aldrig av Kina, men utmärks på officiella indiska kartor sedan 1937. 

Ämnen i artikeln

Kina
Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt