Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina placerar vapen på omstridd ö

Kinesisk militär övar.
Kinesisk militär övar. Foto: AP

Kina har placerat ett avancerat luftvärnsrobotsystem på den omstridda ön Woody Island i Sydkinesiska sjön, uppger taiwanesiska och amerikanska myndigheter.

Ön är en av Paracelöarna, som har varit under kinesisk kontroll i över 40 år. Även Taiwan och Vietnam gör anspråk på ön.

– De berörda parterna bör samarbeta för att säkerställa fred och stabilitet i Sydkinesiska havet och avstå från att vidta ensidiga beslut som kommer att skapa ytterligare spänningar, säger David Lo, talesperson för det taiwanesiska försvarsdepartementet.

Satellitbilder från byrån Imagesat International visar två batterier med åtta robotar vardera och ett radarsystem.

Nyheten om utplaceringen kom samtidigt som ledare för länderna i Sydostasien och USA:s president Barack Obama avslutade sitt möte i Kalifornien, där de diskuterat hur de ska hitta en lösning på de spänningar som råder i området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.