Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-planerar-starka-kontrollen-over-hongkong/

Världen

Kina planerar stärka kontrollen över Hongkong

Foto: Anthony Wallace/AFP

Vid den nationella folkkongressen på fredagen lägger Kina fram ett förslag på en kontroversiell säkerhetslagstiftning i Hongkong, rapporterar flera medier. Förslaget beskrivs som en dramatisk eskalering i landets strävan att stärka greppet om Hongkong. 

DN-TT Text

På torsdagen offentliggjordes att den nationella folkkongressen, Kinas parlament, ska diskutera ett förslag om att ”upprätta och förbättra rättssystemet och tillsynssystem för Hongkong för att skydda den nationella säkerheten”, rapporterar The Guardian. Kongressen är helt kontrollerad av det styrande Kommunistpartiet.

Beskedet kom efter att South China Morning Post tidigare under dagen, med hänvisning till källuppgifter, rapporterat om Kinas planer på att förbjuda bland annat självständighetssträvanden, utländsk inblandning och terrorism i Hongkong. 

En talesperson för den nationella folkkongressen säger på en presskonferens att Kina planerar att förbättra det ”ett land, två system” som gäller i Hongkong, rapporterar BBC. 

– Den nationella säkerheten är grundbulten för landets stabilitet. Att skydda den nationella säkerheten är av fundamentalt intresse för alla kineser, inklusive våra landsmän i Hongkong, säger talespersonen Zhang Yesui.

Talespersonen tillägger att Hongkong är en ”oskiljaktig del av Kina”, och att det är ”högst nödvändigt” för folkkongressen att hålla överläggningar kring det nya lagförslaget. 

Det kinesiska agerandet är en omläggning av den tidigare kursen, som gått ut på att låta Hongkongs lagstiftande församling själv fatta beslut om när och hur den omstridda 23:e artikeln i Hongkongs grundlag ska omsättas i praktiken.

Artikel 23 slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling, men inte när eller hur.

Om Kina gör verklighet av planerna kan konsekvenserna för Hongkongs relativa självständighet bli långtgående, enligt Hongkongkännaren Tim Rühlig, som är verksam vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Det vore verkligen ett dramatiskt drag. Dels för att artikel 23 har en otroligt symbolisk betydelse då den utlöste massprotesterna 2003, dels för att det skulle kunna innebära allvarliga inskränkningar för civilsamhället, säger Tim Rühlig till TT.

Redan på torsdagen märktes att Kinas planer väcker starka reaktioner i Hongkong, rapporterar The Guardian. I sociala medier uppmanas människor att protestera och i shoppingcenter i staden ropade demonstranter slagord om stärkt demokrati.

Den pro-demokratiske parlamentsledamoten Dennis Kwok i Hongkong kommenterar Kinas planer för CNN på torsdagen med orden:

– Det här är slutet på ”ett land, två system”. Det förstör Hongkong helt och hållet. 

Det delvis självstyrande Hongkong har kontrollerats av Kina sedan 1997, då Storbritannien drog sig tillbaka efter över 150 års överhöghet.