Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kina pressade Kim att ta ansvar för kärnvapnen

Li Zhanshu om Kim Jong-Un.
Li Zhanshu om Kim Jong-Un. Foto: Ed Jones/AFP

Dagen innan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sände ett vänskapligt brev till USA:s president Donald Trump – för att hitta en tidpunkt för ett nytt toppmöte – uppmanade Kina Kim att ta sitt ansvar för avvecklingen av kärnvapen. 

Det skedde i samband Nordkoreas firande av 70-årsdagen av nationens grundande i söndags och just efter uppvisningen av en militärparad i huvudstaden Pyongyang. 

Den kinesiska presidenten Xi Jinpings närmast förtrogne Li Zhanshu, Kinas tredje högst rankade ledare, uppmanade då Kim Jong-Un att förverkliga den kärnvapennedrustning som han och Donald Trump kom överens om vid toppmötet i Singapore i juni.

Li underströk vikten av att Nordkorea och USA ”fullständigt verkställer vad länderna kommit överens om för att nå det gemensamma målet att avveckla (Nordkoreas) kärnvapnen, rapporterade Kinas statliga tv.

Kim Jong-Un ska då ha svarat att Nordkorea redan tagit steg mot nedrustning och sagt att han ville att USA vidtar motsvarande åtgärder för att lösa kärnvapenfrågan på Koreahalvön diplomatiskt.

Den nordkoreanska ledaren sa också att han önskar att lära av Kinas erfarenhet när det gäller ekonomisk utveckling, skriver Hongkongtidningen South China Morning Post.

Samtalet mellan Kim Jong-Un och Xi Jinpings högra hand ägde rum sedan Nordkorea firat 70-årsdagen med en nedtonad militärparad och utan att Kim höll något tal.

Det sågs i omvärlden som goda tecken på att Nordkorea inte vill reta upp USA i onödan, i en tid när diskussionerna länderna emellan stannat av. Men det tros också höra ihop med att Kim Jong-Un vill skapa en god atmosfär inför det tredje mötet med Sydkoreas president Moon Jae-In som ska hållas i nästa vecka.

I hur stor grad Kina ligger bakom att den nordkoreanska ledaren skrivit brevet till Donald Trump är okänt. Kina har tidigare kritiserats av Trump för att underminera hans Nordkoreapolitik – och för att ha uppmuntrat Nordkorea att inte nedrusta.

Men i Vita huset mottogs Kims brev positivt. Taleskvinnan Sarah Sanders sa att det ”mycket varma” brevet visar Pyongyangs fortsatta åtagande att fokusera på kärnvapenavveckling”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.