Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-rapporterar-noll-nya-inhemska-fall-i-coronaviruset/

VÄRLDEN

Kina rapporterar noll nya inhemska fall i coronaviruset

Alla som anländer till Peking från utlandet måste genomgå hälsokontroller och bussas sedan iväg till speciellt anvisade ställen för att sitta i karantän i två veckor. Innan dess måste de genomgå en hälsokontroll på flygplatsen av personal klädd i skyddsutrustning.
Foto: Greg Baker/AFP

TOKYO. För första gången sedan utbrottet av det nya coronaviruset rapporterade på torsdagen Kina inte en enda inhemskt smittad. Samtliga nya 34 fall har importerats från utlandet. Uppgiften ger hopp om att virusepidemin kan vara på väg att bedarra och att ekonomin kan börja ta sig ur den djupa svacka som viruset fört med sig.

Torsdagen var en milstolpe i Kinas bekämpning av det nya coronaviruset, om den officiella statistiken är korrekt. Av 34 nya smittade, varav 21 i Peking, hade ingen fått viruset i Kina. Dessutom hade för första gången provinsen Hubei, där de första insjuknade i viruset i slutet av förra året, noll nya fall.

Kinas största hot i bekämpningen av viruset är nu en andra våg smittspridning från människor som anländer från utlandet. För att hindra det har kontrollerna av resenärer från andra länder skärpts ytterligare i huvudstaden Peking. Alla blir nu anvisade att sitta i karantän i 14 dagar på ställen utvalda av myndigheterna. Tidigare kunde de som var skrivna i Peking isolera sig hemma. Dessutom genomförs noggranna hälsokontroller på flygplatsen.

Kineser bosatta i utlandet verkar nu se Kina som en säker hamn. I veckan har Pekings flygplats varit överbefolkad av kineser som lämnat USA och Europa som nu är nya centrum för smittspridning. Många av dem är kineser som är bosatta i utlandet och inte litar på att de ska få vård där. Samtidigt riskerar de dra igång smittspridningen i Kina igen, hittills har alla smittade som kommer utifrån varit kinesiska medborgare.

Totalt har över 80.000 smittats av viruset i Kina och runt 3.200 dött, varav åtta under det senaste dygnet. 70 420 patienter har tillfrisknat.

Den kinesiska regimen torgför sig nu som överlägsen andra i sitt sätt att bekämpa viruset. Samtidigt har Kina kritiserats för att ha mörkat viruset i dess inledningsskede. Läkare som varnade för ett nytt coronavirus blev uppkallade till polisen och anklagades för att sprida falska rykten. Partifunktionärer fortsatte hålla möten som om inget hade hänt och någon information till allmänheten gick inte ut. Hade Kina agerat redan då kanske inte viruset hade fått den spridning i världen som det nu har, hävdar många.

Än är det också för tidigt för Kina att ropa faran över. Enligt experter krävs det minst 14 dagar i rad utan några nya fall innan utbrottet kan anses vara besegrat.

Men med torsdagens siffra i ryggen syns i alla fall ett ljus i tunneln. Om trenden håller i sig är det goda nyheter för landets ekonomi som har åkt på en kraftig smäll av epidemin. Stängda fabriker, affärer och människor som suttit isolerade har fått alla ekonomiska pilar att peka rött. Produktion och konsumtion har minskat, människor har förlorat sina jobb.

Nu börjar fler butiker slå upp portarna och fabriker återgå till normala produktionsnivåer. Enligt analysföretaget Trivium China är drygt 70 procent av företagen igång. Fler människor är ute på gatorna och restauranger öppnar.

Även i Wuhan, epicentrum för utbrottet, lyfts restriktionerna så smått. Vissa invånare i Wuhans ”virusfria” områden får gå ut.

Wang Xuefeng, 36, som varit isolerad med sina föräldrar i Wuhan sedan utbrottets början väntar dock ännu på att se dagsljus för första gången på snart två månader.

– Jag får kanske gå ner till porten nu, skriver han på Skype.

Wang Xuefeng bor i Tyskland där han driver ett företag och var i Wuhan när viruset bröt ut för att fira nyår med sina föräldrar. Nu har han suttit isolerad med dem sedan 24 januari. Nu hoppas han att Wuhan kan öppna upp i april och att han kan återvända till Tyskland där frun är. Samtidigt riskerar han hamna i ett nytt virustätt område.

– Men nu kanske jag har antikroppar, säger Wang vars mamma och morfar har smittats och misstänker att även han själv haft viruset.