Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-riktar-skarp-kritik-mot-sveriges-hantering-av-nya-coronaviruset/

VÄRLDEN

Kina riktar skarp kritik mot Sveriges hantering av nya coronaviruset

Svenska myndigheter får hård kritik för sin hantering av det nya coronaviruset i en statsägd kinesisk tidning. EU uppmanas att fördöma Sverige som man menar har ”kapitulerat” inför utbrottet, uppger Sveriges Radio Ekot.

”I dagens svåra läge hjälper inte polemik”, säger utrikesminister Ann Linde.

I ledartexten, som publicerades på fredagskvällen i Global Times, kritiseras svenska myndigheters beslut att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal. Sverige liknas vid ett svart hål som viruset kan frodas i.

Det internationella samfundet – speciellt EU – uppmanas att fördöma Sveriges hantering av smittan.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en skriftlig kommentar till kritiken att det inte hjälper med polemik.

”Jag är stolt över alla som arbetar hårt för att begränsa covid-19. Det krävs internationellt samarbete för att lösa den situation världen nu står inför. I dagens svåra läge hjälper inte polemik.”

Den senaste tiden har Kina stundtals varit kritisk mot hur omvärlden hanterar den nya coronasmittan. Det ska förstås som del i landets propagandastrategi, menar Björn Jerdén, Asienchef vid Utrikespolitiska institutet, som läst ledartexten.

– Kina har målinriktat och aktivt försökt motarbeta bilden att viruset är Kinas fel, i stället vill man sprida bilden av att Kinas hantering är ett föredöme. Stundtals blandar man det med attacker mot hur andra länder hanterar det här, säger han.

Björn Jerdén menar att budskapet är väldigt skarpt. Kina pekar ut Sverige som särskilt ansvarslöst och menar att hanteringen kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot viruset.

Attacken sticker också ut genom att Kina normalt sett inte använder sig av statskontrollerade medier för att kritisera Sverige – dessutom är texten riktad mot en kinesisk publik.

– På det sättet är det nytt, även om det inte är överraskande. Det är inte säkert att Kina kommer att använda sig av andra kanaler för att fortsätta kritiken mot Sverige, det får vi se.

Global Times ägs av kommunistpartiet och är mer nationalistisk och populistisk än de flesta andra statskontrollerade kinesiska medier, enligt Björn Jerdén.

– Tonläget är lite högre i den här tidningen, det är inte helt ovanligt att den publicerar hätska utspel mot andra länder. Men fram till nu har jag inte sett några utspel mot Sverige som varit så här hårda. Det är sanktionerat på något sätt uppifrån.

Läs mer:

Kina vill så tvivel om virusets ursprung: ”Inte klart att viruset har sitt ursprung i Kina”

Kina kritiserar svenskt yttrandefrihetspris: ”Kommer att drabbas av konsekvenser”

Ambassadör fortsätter kritisera svenska medier

Ämnen i artikeln

Kina
UD
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt