Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kina: Sanktioner löser ej Iran-kris

Sanktioner kan inte ”fundamentalt lösa” problemet med Irans atomprogram, sade en talesperson för Kinas utrikesdepartement på torsdagen.

Uttalandet kom två dagar efter en rapport från IAEA:s atomenergiorgan i vilken det hette att Iran aktivt försökt att tillverka kärnvapen.

Kina, som är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, har dock använt liknande retorik tidigare och ändå röstat för sanktioner i säkerhetsrådet.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, varnar USA och Israel för att anfalla Iran och de platser där landet bedriver kärnenergiforskning. Khamenei säger att en militär attack skulle besvaras med "järnnävar".

Khamenei framförde sina varningar på torsdagen enligt iransk statlig tv.

– Våra fiender, speciellt sionistregimen (Israel), Amerika och dess allierade ska veta att varje hot och varje attack kommer att besvaras med bestämdhet. Vår nation, revolutionsgardet och armén kommer att besvara attacker med hårda slag och järnnävar, säger Khamenei.

EU-länderna överväger efter det senaste IAEA-rapporten en ny omgång sanktioner mot Iran. Ett utrikesministermöte förbereds till måndag.

Sanktioner kan inte i grunden lösa problemet med Irans atomprogram, sade en talesperson för Kinas utrikesdepartement på torsdagen.

Uttalandet kom två dagar efter en rapport från atomenergiorganet IAEA i vilken det hette att Iran aktivt försökt tillverka kärnvapen.

Den ryske kärnenergichefen Sergej Kirijenko sade att Ryssland är redo att bygga fler kärnreaktorer i Iran. Ryssland, som byggde Irans första kärnkraftverk i Bushehr, är emot sanktioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.