Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-slar-ifran-sig-hongkong-kritik/

Världen

Stora protester i Hongkong – minst 300 gripna

00:59. Hundratals personer har gripits i Hongkong under protester mot den nya säkerhetslagen

Tusentals personer har gått ut på gatan i Hongkong för att protestera mot den nya säkerhetslag som trädde i kraft sent i tisdags kväll.

Fler än 300 personer har nu gripits i Hongkong i samband med protester mot den nya säkerhetslagen, skriver Hongkongpolisen på Twitter.

TT Text

Säkerheten var under onsdagsmorgonen hög runt Hongkongs regeringskvarter. Vid en flaggceremoni för att fira det brittiska överlämnandet av Hongkong till Kina den 1 juli 1997 hyllade stadens Pekingvänliga ledare Carrie Lam lagen som det viktigaste utvecklingssteg som regionen har tagit sedan dess.

– Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territoriella oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system, sade hon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Marianne Björklund: Lagen kan bli dödsstöten för Hongkongs friheter 

Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft klockan 23 på tisdagen lokal tid, innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas, varnar Hongkongpolisen. Och bara några timmar senare, vid lunchtid lokal tid, meddelade polisen att man genomfört sitt första gripande med hänvisning till den nya lagen.

Bild 1 av 8
Foto: DALE DE LA REY
Bild 2 av 8
Foto: DALE DE LA REY
Bild 3 av 8
Foto: Isaac Yee/Shutterstock
Bild 4 av 8
Foto: Vincent Yu
Bild 5 av 8
Foto: Kin Cheung
Bild 6 av 8 Kravallpolis på plats i Hongkong när demonstranterna samlades under onsdagen.
Foto: Dale de la Rey/AFP
Bild 7 av 8
Foto: Dale de la Rey/AFP
Bild 8 av 8
Foto: DALE DE LA REY

Den gripne höll upp en flagga med texten ”Självständighet för Hongkong”, enligt polisen, som lagt ut en bild på mannen på sitt Twitterkonto. Reuters rapporterar dock efter närmare granskning av bilden att flaggan innehåller ytterligare text, nämligen orden ”nej till” i finstilt, alldeles före slagordet för självständighet. Det är oklart huruvida detta kommer att påverka polisens bedömning.

Trots hot om hårda straff för den som bryter mot lagen har demonstranter fortsatt strömma ut på gatan. Polisen har satt in tårgas och vattenkanoner för att skingra dem, enligt Reuters, och senare under eftermiddagen kom uppgifter om massgripanden.

– Jag är rädd för att kastas i fängelse, men jag är tvungen att stå upp i dag, för rättvisans skull, säger en 35-årig demonstrant till Reuters.

Fler än 300 personer har nu gripits i Hongkong i samband med protester mot den nya säkerhetslagen, skriver Hongkongpolisen på Twitter.

Brottsrubriceringarna är bland annat olovlig sammankomst, förargelseväckande beteende, vårdslöshet i trafik och brott mot den nationella säkerhetslagen. Nio av de gripna har gripits för brott mot säkerhetslagen, enligt polisen.

En polis har skurits i axeln med någon form av vasst föremål, skriver Hongkongpolisen på Twitter, tillsammans med en bild på såret.

När Peking nu avslöjat innehållet är kritiker både i och utanför Hongkong överens om att säkerhetslagen inskränker Hongkongbornas rättigheter och att den kraftigt hotar stadens självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum. Lagtexten är till och med hårdare än vad många befarat, enligt Donald Clarke, expert på kinesisk rätt vi George Washington-universitetet.

Om du någonsin har sagt något som skulle kunna reta upp Kinas eller Hongkongs myndigheter, håll dig borta från Hongkong, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Straffen i den nya säkerhetslagen kan vara upp till livstids fängelse, enligt Reuters. Lagen gäller alla som befinner sig i Hongkong, även utlänningar. Den övertrumfar befintlig lagstiftning i den särskilda administrativa regionen. Dessutom tar Peking över den juridiska kontrollen av ”komplexa” fall som hotar rikets säkerhet.

Demonstranter förs iväg av polis i Hong Kong.
Demonstranter förs iväg av polis i Hong Kong. Foto: Kin Cheung / AP

Från omvärlden fortsätter fördömanden att trilla in.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger i en intervju med Fox Business Network att säkerhetslagen är ett tydligt och allvarligt brott mot det sino-brittiska överlämningsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnande av sin tidigare kronkoloni till Kina 1997.

Regeringen i London har tidigare sagt att man vill granska lagtexten närmare innan man slår fast huruvida Kina gjort sig skyldigt till brott mot överlämningsavtalet.

Raab kallar också den nya lagen för ett omedelbart hot mot Hongkongbornas frihet.

Även från Berlin hörs klander.

– Det som händer är extremt oroväckande, eftersom vi anser att Hongkongs autonomi gradvis håller på att urgröpas, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till public service-kanalen ZDF.

Maas varnar också för att relationen mellan Kina och EU – där Tyskland på onsdagen tar över som ordförandeland – kommer att påverkas av Pekings agerande.

Kina tillbakavisar den internationella kritiken med att hävda att Hongkong är Kinas ensak.

– Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, till nyhetsbyrån AFP.

– Vi har all rätt att införa strafflagstiftning, straffrättsliga förfaranden och nationell säkerhetslagstiftning, samt andra lagar i Hongkong, fortsätter han.

Läs mer: 

Hongkongs demokratiska röster tystnar

Marianne Björklund: Den nya lagen blir dödsstöten för Hongkongs friheter

Ämnen i artikeln

Kina
Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt