Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina sluter upp bakom Rysslands politik i Ukraina

Fördömandena mot Rysslands invasion av Ukraina haglar.
Fördömandena mot Rysslands invasion av Ukraina haglar. Foto: Andrew Lubimov/AP

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppger att han diskuterat Ukraina med Kina och fått stöd för Rysslands syn på Ukrainakonflikten. Lavrov ska träffa FN:s generalsekreterare på ett möte i Genève om mänskliga rättigheter. Samtidigt har Ban Ki-Moon skickat Jan Eliasson till Ukraina. Moskva-börsen och rubeln faller kraftigt på måndagsmorgonen.

Enligt Lavrov ska han ha diskuterat Ukraina med Kina på måndagen och fått stöd för det ryska agerandet. Ländernas syn på situationen överensstämmer, skriver Lavrov i ett uttalande, enligt Reuters.

De två länderna, som ofta gemensamt använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd, kommer att fortsätta hålla tät kontakt i frågan.

Alla G7-länder har nu ställt sig bakom att ställa in det planerade G8-mötet i Sotji i juni, och fördömer Rysslands invasion

G7-gruppen, som består av USA, Japan, Frankrike, Tskland, Italien, Storbritannien och Kanada, har gemensamt fördömt Rysslands kränkning av Ukrainas suveränitet.

Länderna har nu bestämt att från och med nu ställa in alla förberedelser kopplade till sommarens planerade G8-möte i ryska Sotji, uppger Vita huset enligt flera nyhetsbyråer.

– Det är en tydlig politisk signal, twittrar Carl Bildt som kommentar. 

Fram till dess var det bara USA, Kanda, Storbritanien och Frankrike som ställt in sina förberedelser för mötet.

Gruppen manar Ryssland att försöka lösa alla frågor om säkerhet och mänskliga rättigheter genom förhandlingar och internationella observatörer eller via internationell medling.

Jan Eliasson, FN:s biträdande generalsekreterare och tidigare socialdemokratisk utrikesminister i Sverige, reste till Ukraina på söndagskvällen, amerikansk tid.

Uppdraget kommer från FN-chefen Ban-Ki Moon och sker sedan säkerhetsrådet haft överläggningar om Ukraina. I ett uttalande från Ban hänvisas också till ”utvecklingen på marken” i landet.

Eliasson ska underrätta FN-chefen om ”fakta på marken” och därefter informera generalsekreteraren om nästa steg FN kan ta för att stödja en ”nedtrappning av situationen”, heter det i Bans uttalande.

Finansministrarna i G7-länderna sade på söndagen att de är beredda att ge Ukraina ”starkt finansiellt understöd”. Enligt ett gemensamt uttalande ser de insatserna från Internationella valutafonden (IMF) som centrala för att det krisdrabbade landet även ska kunna få annan hjälp.

På måndagsmorgonen rapporteras också att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kommer att träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på ett möte om mänskliga rättigheter i Geneve, enligt ryska nyhetsbyårer. Mötet beskrivs som en ”arbetslunch” i dag.

Det gavs inga mer detaljer om mötet, skriver Reuters.

På måndagen gick Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev ut på sin Facebooksida med beskedet att man anser att Janukovytj fortfarande är Ukrainas legitime president, även om dennes auktoritet för närvarande är ”försumbar”. Han lade till att Ryssland inte erkänner de nya makthavarna som ”tagit makten” sedan Janukovytj tvingats bort. Medvedev skriver också att det nya styret i Kiev bryter mot landets grundlag.

Men Ukrainakrisen riskerar att drabba inte bara Ryssland och deras närmaste grannar. I dagens globala ekonomi är världens ekonomier så sammanflätade att varje större geopolitisk kris hotar tillväxten i hela världen.

– Osäkerheten leder till att företag skjuter på sina investeringar och skjuter på anställningar. Och hushållen som ser börserna falla håller hårdare i plånböckerna, säger Bergqvist.

På Stockholmsbörserna föll kurserna inledningsvis med runt två procent, för att sedan återhämta sig något. De svenska räntorna har bara rört sig marginellt.

– Med tanke på att det här är ett av de allvarligaste lägen vi haft på flera år, kan man tycka att finansmarknaderna tar lite lätt på situationen. Ingen vill tro att den här krisen ska utvecklas till något ännu värre, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

Under måndagsmorgonen har Moskvabörsen rasat, rubeln fallit och den ryska centralbanken har tvingats höja räntan från 5,5 till 7 procent för att försöka hejda utflödet av kapital ur landet.

Exporten av rysk gas via Ukraina fortgår som normalt, enligt det ukrainska gasledningsbolaget Ukrtransgas.

Uppgiften bekräftades av det statliga ryska gasbolaget Gazprom, som tillägger att Ukraina betalat för gasleveranser i januari och februari i tid.

Ryssland gick i december med på att sänka priset för naturgas för Ukraina med en tredjedel till 268:50 dollar per 1.000 kubikmeter, ned från prisnivån kring 400 dollar per 1.000 kubikmeter som då hade gällt från 2009.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.