Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-slutet-kommer-for-protesterna-i-hongkong/

Världen

Kina: Slutet kommer för protesterna i Hongkong

En bild från Hongkong den 22 augusti i år. Foto: Anders Hansson

Det kinesiska kommunistpartiet hotar nu demonstranterna i Hongkong.

”Slutet kommer för dem som försöker störa Hongkong och gå emot Kina”, skriver partiets språkrör Xinhua på söndagen.

Protesterna i Hongkong har fortsatt och blivit allt våldsammare och på söndagen vandaliserades delar av en pendeltågsstation medan andra protestanter tände eldar på gatorna utanför. Enligt Hongkong Free Press sprejades slagord på väggarna, rutor och automater förstördes och en kinesisk flagga brändes.

Nu reagerar Kinas makthavare, det kinesiska kommunistpartiet, genom en av sina kanaler, nyhetsbyrån Xinhua, under rubriken ”Våldet i Hongkong måste få ett slut nu”.

I slutet av den långa ledarartikeln konstaterar skribenten att Kinas befolkning fördömer det som händer i Hongkong och att ”slutet kommer för dem som försöker att störa Hongkong och gå emot Kina”, men utan att precisera vad detta kan betyda.

Xinhua konstaterar också att demonstranterna inte ska ”missbedöma centralregeringens, Hongkongregeringens och det kinesiska folkets beslutsamhet och förmåga att skydda nationens nationella suveränitet, säkerhet och kärnintressen”.

Xinhua påstår även att demonstranternas verkliga ändamål är att sprida ”den färgade revolutionen” utanför Hongkong till Fastlandskina.

Läs mer: Flyg och tåg ställs in efter nya protester i Hongkong