Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-stanger-del-av-stad-krigsliknande-tillstand/

Världen

Kina stänger del av stad – ”krigsliknande tillstånd”

Järnvägsstationen i Shiyan.
Järnvägsstationen i Shiyan. Foto: Wikipedia

De kinesiska myndigheterna bestämde på onsdagskvällen svensk tid att införa krigsliknande regler i delar av en stad i den hårt drabbade Hubeiprovinsen. Detta för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.

Det är delar av staden Shiyan som ligger 450 kilometer nordväst om Wuhan som nu inför hårda regler för en av sina stadsdelar.

Enligt den statskontrollerade tidningen Global Times införs ”krigsliknande åtgärder” i Zhangwandistriktet med början i dag torsdag. Detta innebär att alla byggnader i området, även bostäder, kommer att stängas helt under de närmaste 14 dagarna. Mat kommer att levereras till de boende, skriver NDTV.

Alla som lämnar en byggnad kommer att gripas, skriver Guancha.cn som publicerar en lång lista från myndigheterna där det också framgår att ”extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder”. Inte ens ambulanser, polisbilar och brandblar kommer att få köra in eller ut ur stadsdelen.

När stadsdelen åter kommer att öppnas beror på hur väl åtgärderna har fungerat för att undvika att viruset sprids, skriver Global Times.

Kinas ledare, president Xi Jinping, säger att kampen mot viruset nu nått ”ett kritiskt läge” vilket kräver hårda åtgärder. 

Hittills har drygt 45.000 fall av det nya coronaviruset bekräftats i världen, av dessa närmare 99 procent i Kina. 1.118 personer har hittills avlidit till följd av viruset medan drygt 5.000 har tillfrisknat