Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-till-nytt-angrepp-mot-svensk-aktivist/

Världen

Kina till nytt angrepp mot svensk aktivist

Peter Dahlin är i dag verksam i Madrid där han driver Safeguard Defenders. Foto: Privat/TT

Kina gick i helgen åter till angrepp mot den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin som 2016 deporterades från Kina efter ett framtvingat ”erkännande” i tv. Enligt Hongkongtidningen South China Morning Post är angreppet ett led i en kampanj mot ”utländsk infiltration”.

Rätta artikel

Peter Dahlin greps av de kinesiska myndigheterna den 3 januari 2016 och hölls under flera veckor isolerad utanför det ordinarie rättssystemet. Tre veckor senare placerades Dahlin framför en tv-kamera där han fick läsa upp en förskriven ursäkt till det kinesiska folket.

– Det blev som en teater där alla spelade roller. I inslaget på tv syns journalisten inte ens i rutan. Vi spelade in sju, åtta frågor. Gjorde några omtagningar. Sitt rakare sa de. Tala långsammare här. Ändra på det här, berättade han senare i en intervju med DN.

Då hade myndigheterna anklagat Peter Dahlin, som ledde den icke-statliga organisationen China Action, för att ha hotat Kinas inre säkerhet. Något man nu upprepar i den statligt kontrollerade tidningen Folkets Dagblad.

Peter Dahlin konstaterar i en kommentar till South China Morning Post att:

”Ingen del av arbetet med den icke-statliga organisationen, China Action, har på något sätt skadat den nationella säkerheten. Vårt arbete handlade helt och hållet om att förbättra efterlevnaden av Kinas egna lagar – något som inte per definition kan anses skada nationell säkerhet.”

Statliga kinesiska medier har under de senaste dagarna publicerat flera artiklar som varnarför ”utländska spioner och infiltrering” av landet, skriver South China Morning Post.

Läs mer: Så tvingar Kina fram tv-sända erkännanden