Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina: Värsta torkan på 200 år

Den mycket svåra torka som drabbat Kina hotar skörden av vete. Statliga kinesiska medier varnar nu för brist på vete liksom FN som på tisdagen publicerade en rapport om det svåra läget i Kina.

Torkan som drabbat Kinas Shangdongprovins, där de största veteproducenterna finns, beskirvs som den värsta på 200 år. Andra områden med veteproduktion står inför sin värsta torka på 60 år. Drygt 5 miljoner av landets 14 miljoner hektar veteodlingar har drabbats av torkan.

Också områden som normalt har ett fuktigt klimat har drabbats, skriver de kinesiska myndigheterna.

Kina är sedan länge till hälften självförsörjande på vete och risken är nu stor att landet måste öka sin import avsevärt, något som skulle driva upp de redan höga vetepriserna på världsmarknaden ännu mer.

För några dagar sedan presenterade FN en annan rapport som visar att världsmarknadspriserna på mat har nått rekordhöga nivåer; de högsta sedan FN började följa priserna 1990, skriver New York Times. Januari var den sjunde månaden i rad som priserna steg enligt världsorganisationens mat- och jordbruksorgan FAO. Orsaken till de höga priserna skylls på vädret med översvämningar, torka och andra väderrelaterade problem.

Den nya varningen från FAO pekar också på att den svåra torkan kan påverka människors tillgång till färskvatten. Torkan drabbar också djuren. Enligt FAO drabbas 2,57 miljoner människor och 2,79 miljoner djur av bristen på vatten.

På den kinesiska regeringens officiella sajt tas problemen upp. Här beskrivs orsakerna till torkan som "minimalt med regn och snö" under vintern och början av året. Extra pengar har öronmärkts för att lösa situationen, bland annat har regeringen gått in med pengar till borrningen av nya brunnar. Frågan är om det räcker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.