Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kina vill bannlysa vidskepelse

Nummer åtta anses vara lyckosam i Kina. Här är det två kinesiska mynt som bundits samman för att bilda nummer åtta.
Nummer åtta anses vara lyckosam i Kina. Här är det två kinesiska mynt som bundits samman för att bilda nummer åtta. Foto: Alamy
Kinas kommunistiska ledning ska försöka få landets officiellt runt 100 miljoner religionsutövare att överge vidskeplighet kring sjukdom och död.

Enligt Wang Zuoan, chef för den statliga kinesiska myndigheten för religionsfrågor, har andelen kineser med någon form av religiös tro exploderat i takt med den ekonomiska tillväxten. Kina är officiellt en ateistisk stat.

Att vara religiös kan visserligen ha vissa positiva inslag, men det är viktigt att folk inte blir missledda, förklarar Wang Zuoan i söndagens upplaga av Study Times, rapporterar Reuters.

Wang gissar att den starka ökningen av antalet trosutövare beror på ett tilltagande behov av att ha försäkringar i livet i en alltmer komplex värld.

– Vi måste hjälpa folk att få en korrekt världsbild och att hantera födelse, åldrande, sjukdom och död på ett vetenskapligt sätt, liksom frågan om tur och otur, säger han till tidningen, som ges ut av partiet och riktar sig till blivande statsfunktionärer.

– Men vi måste inse att det är en lång process, och vi måste vara tålmodiga. Religion har funnits under lång tid, och om vi försöker forcera fram resultat kan det få motsatt effekt, tror Wang.

Den officiella siffran över antalet religionsutövare i landet är 100 miljoner, men Wang Zuoan tror att den är betydligt högre. Ungefär hälften är kristna eller muslimer och hälften buddhister eller taoister.

Peking har också en hård hållning gentemot vad som betraktas som ”onda sekter”. Exempelvis har man förbjudit falungongrörelsen, som anklagas för att sprida vidskepelse.

Kommunistpartiet slog ned hårt mot religion under kulturrevolutionen mellan 1966 och 1976 men har haft en mer avspänd inställning sedan de ekonomiska reformerna inleddes några år därefter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.