Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinaparaden-personkult-av-ledaren-xi-jinping/

Världen

Kinaparaden - personkult av ledaren Xi Jinping

Bild 1 av 2
Foto: Ng Han Guan
Bild 2 av 2
Foto: Mark Schiefelbein

Porträttet av en man rullar förbi på tv-bilderna från Långa fredens aveny i Peking. Det kinesiska Kommunistpartiet firar 70 år vid makten med en parad och med en personkult av mannen på porträttet. Bilden visar hur han vinkar till folket.

Det är något med den uppblåsta storleken på avbildningen, kanske också med vinkeln i hur den ställts upp till allmän beskådan som för tankarna till den totalitära utveckling som nationen tagit sedan Xi Jinping blev chef-för-allt i Kina.

Hur kunde det gå så?

På en bild från firandet syns att porträttet av Xi Jinping till och med är större än det av nationens grundare Mao Zedong som hänger på Himmelska fridens port.

Avbildningar av andra ledare passerar också förbi. Men det här är Xis dag och från den historiska plats där Mao grundade folkrepubliken 1949 håller han ett tal i åtta minuter.

Xi Jinping är klädd i typisk Mao Zedong-stil och hänvisar i talet till Mao. Däremot nämner han inte med ett ord sina två företrädare som står i närheten, Jiang Zemin och Hu JIntao.

När Xi Jinping blev ledare i världens folkrikaste land för sju år sedan hade det styrande partiet under lång tid odlat tanken att Kommunistpartiets generalsekreterare var en man bland nästan jämställda i toppen.

I dag har Xi totalt ändrat spelreglerna. Begränsningen på tio år i toppen har skrotats. Xi Jinping sitter vid makten på livstid.  

Storleken på porträtten i paraden är ett tecken på att de officiella hyllningarna blivit gränslösa.

I perioder av ohejdade hyllningar kallas han för den ojämförlige rorsmannen, ett attribut som tidigare bara varit reserverat för Mao Zedong. Han beskrivs som en filosof, en världsledare och en reformator – som en handlingens man samt för folkets tjänare.

Eftersom Xi Jinpings tankar skrivits in i Kommunistpartiets stadgar betyder det att den som går emot honom anses utmana partiet. Följden är att ingen vågar kritisera honom.  Resultatet av det är i sin tur att om Xi Jinping gör fel så kan det leda till mycket grova fel eftersom kontrollinstanser saknas som kan stoppa honom.

Storleken på porträtten i paraden är ett tecken på att de officiella hyllningarna blivit gränslösa. 

Den politiska förändringen, inom ramen för samma enväldiga partis styre, är monumental, jämfört med tiden då Peking höll sommar-OS 2008.

Hur kunde det gå så?

Utan släktbandet till sin far Xi Zhongxun, som hålls som en av de ursprungliga revolutionärerna i partiet, hade Xi Jinping troligen aldrig nått toppen. Hans ”röda” bakgrund gav honom en särställning. 

Och när han kom till makten iscensatte han en aldrig skådad antikorruptionskampanj. Äntligen! Allmänheten gav honom rätt. Men kampanjen betydde också att han kom åt sina politiska motståndare. 

Av reaktionerna att döma från Pekingbor på tisdagen har den 66-årige ledaren lyckats. Hans vision om den ”kinesiska drömmen”, som ska ge nationen pånyttfödelse och global betydelse, tycks ha slagit an. Många åskådare var rörda vid åsynen av de mäktiga vapen som rullade förbi i paraden.

Läs mer: Kinas jubileum en rekordstor styrkedemonstration 

Ledare: Xi Jinping firar 70 år av kommunistisk diktatur