Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Kinas beslut verkligen betydelsefullt”

Grafik: DN

Natten till i dag blev det klart att Kina sätter som mål att inte längre öka landets utsläpp av växthusgaser efter 2030.

DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther svarar på tre frågor om klimatmålet.

Hur stor betydelse kan Kinas beslut få för de totala utsläppsvärdena?

– Det är verkligen betydelsefullt. Det är första gången Kina anger ett årtal för när utsläppen ska minskas, och att Kina och USA, som 2013 tillsammans stod för 45 procent av världens utsläpp av växthusgaser, kommer överens om att skära ned utsläppen ökar hoppet för ett internationellt avtal vid klimatkonferensen i Paris i december 2015.

Hur mycket kommer det att påverka klimatet?

– Avtalet är viktigt som politisk signal, men utsläppsminskningarna är inte tillräckliga för att vi ska kunna klara att begränsa uppvärmningen till två grader vid seklets slut. Kina anger inte med hur mycket de tänker dra ned utsläppen, bara att de ska gå ned efter 2030. Ska vi ha en chans att nå tvågradersmålet måste utsläppen minska snabbt efter 2020, enligt klimatpanelen IPCC:s rapport som presenterades i Köpenhamn för snart två veckor sedan. 29 procent av världens utsläpp av växthusgaser 2013 kom från Kina, så vad Kina gör är avgörande för planetens framtid.

Vad ska de fossila bränslena ersättas med?

– Kina satsar mycket på utveckling av förnybara energikällor, men om de kommer att satsa på det eller på tekniker som fångar in koldioxid från luften eller något annat återstår att se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.