Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinas-naturliga-behov-bakom-toalettrevolution/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kinas naturliga behov bakom toalettrevolution

Bill Gates besökte i veckan Pekings mässa för toaletter.
Bill Gates besökte i veckan Pekings mässa för toaletter. Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Toaletter är ingen liten skitsak. I Kina där många hushåll saknar en egen avträdesplats pågår en toalettrevolution. Färre sjukdomar och fler turister är förhoppningen. 

Toalettrevolutionen inleddes redan 2015 och lanserades då som ett sätt att göra Kina mer turistvänligt. Ofta var de som besökte landet förskräckta av de ofräscha, stinkande offentliga toaletter, inte sällan utan något papper, de hänvisades till när behovet trängde på.

Förra året tog revolutionen ny fart på order av president Xi Jinping. Toalettproblemen är ”ingen liten sak, framhöll han och lanserade en samordnad åtgärdsplan för att förbättra toalettmiljön i städer och på landsbygden, där problemet är störst. Befintliga toaletter skulle få en ansiktslyftning och fler skulle byggas. Dåliga eller obefintliga avträdesställen bidrar till att sprida sjukdomar som malaria, konstaterade den kinesiska ledningen. 

Sedan dess har antalet och standarden på toaletter ökat markant. Men fortfarande saknar uppskattningsvis en fjärdedel av alla hushåll i Kina en toalett i hemmet. På landsbygden är bristen ännu större, bara 60 procent har en vattenklosett. 

Detta är långt ifrån bara ett kinesiskt problem. Över hälften av världens befolkning, runt 4,5 miljarder människor, saknar enligt FN ett säkert ställe att uträtta sina behov på. Särskilt i fattiga länder är det ett problem som bidrar till sämre hälsa.

En eldsjäl för att förbättra situationen är Microsoft-grundaren Bill Gates. I veckan besökte han Pekings mässa för toaletter. Genom sin och hustrun Melindas stiftelse har han satsat pengar i företag som ska utveckla toaletter. På senare tid har uppfinningsrikedomen varit stor. Här finns toaletter där vattnet i toaletten kan återvinnas för att sedan tvätta händerna i, drivet av solceller. 

Men både Gates och Kinas satsning har kritiserats för att rikta in sig på alltför avancerade, kostsamma lösningar. I Kina har regioner för att imponera på Peking tävlat med varandra i moderna toaletter. Här finns badrum med platt-tv, trådlös internet, laddare för mobiltelefoner och ansiktsigenkänning för att få toalettpapper (för att komma åt stöldproblem). Landets ledning har nu sagt åt regioncheferna att sansa sig med "femstjärnetoaletterna" och hålla ner på överflödig lyx.

Läs också: Högt pris för toalettbrist

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.