Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinas-okade-inflytande-stridsfraga-i-indonesiens-val/

Världen

Kinas ökade inflytande stridsfråga i Indonesiens val

Bild 1 av 3 Valsedlar på väg till byn Maros på ön Sulawesi i Indonesien. Valet på onsdag är en enorm logistisk utmaning.
Foto: Daeng Mansur/AFP
Bild 2 av 3 En kanot transporterar valsedlar till en avlägsen by i södra Aceh-provinsen inför onsdagens val i Indonesien.
Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP
Bild 3 av 3 Till häst, via båt eller till fots. Att få fram valsedlar till Indonesiens 193 miljoner röstberättigade är en stor utmaning. Här är leverans till en by på östra Java på väg.
Foto: Trisnadi/AP

Kinas ökade närvaro i Indonesien är en stridsfråga i onsdagens gigantiska val. Sittande president Joko Widodo är alltför mjuk mot kineserna, anser utmanaren Prabowo Subianto. Samtidigt törstar landet efter investeringar i infrastruktur.

Rätta artikel

I morgon, onsdag, går Indonesien till det största valet någonsin som sker under en dag. 245.000 kandidater ställer upp när nya lokala, regionala och nationella parlament samt president ska väljas. 

I presidentvalet är striden en repris från 2014: vinnaren då, den förre möbelhandlaren Joko Widodo, ställs mot den tidigare generalen Prabowo Subianto. 

En stor fråga i valrörelsen har varit religionens roll i samhället. Indonesien är världens största land med en muslimsk majoritet. Jokowi, som presidenten kallas i folkmun, är ingen riktig muslim har Prabowo hävdat och dragit till sig stöd från radikala islamska krafter genom att utlova religionen större plats i samhället.

Men också Kina är en het stridsfråga. Landet har på fem år gått från att vara den 13:e största investeraren till nummer ett i Indonesien. Utvecklingen är en medveten politik från Jokowi som välkomnat de kinesiska investerarna. Indonesien består av 18.000 öar och är i intensivt behov av ny infrastruktur. Bättre vägar, tåg och flygförbindelser hörde också till Jokowis vallöften 2014. 

Läs mer: Hårdrocksälskande president går mot seger 

Men Jokowi är alltför svag mot kineserna och säljer ut landet, anser Prabowo och varnar för att Indonesien hamnar i beroendeställning till kineserna. Jokowi låter kinesiska företag komma med miljontals egna arbetare för att slutföra kinesiskfinansierade projekt i stället för att säkra jobben till indoneserna, anklagar han. Om Prabowo blir president utlovar han en tuffare attityd mot de investerarna och mindre naivitet. 

Budskapet kan gå hem i vissa väljargrupper. Indonesernas inställning till Kina har blivit mer skeptisk. Enligt en undersökning av Pew Research Center har andelen som har en positiv bild av Kina sjunkit från 66 procent 2014 till 53 procent 2018. De över två miljoner kinesindonesier som bor i landet har också fått känna på ett kallare klimat, som ibland har brutit ut i våld. Ofta handlar det om avundsjuka på att de ofta är mer framgångsrika ekonomiskt än resten av befolkningen. 

Att Prabowo helt skulle säga nej till kinesernas pengar är dock inte troligt. Om Indonesien, som är Sydostasiens största ekonomi, ska fortsätta utvecklas ekonomiskt är investeringar i infrastruktur avgörande och Indonesien har inte kassan att på egen hand finansiera allt som behöver göras. 

Läs mer: Religion het fråga när Indonesien går till val