Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinas-regering-epidemin-ar-snart-over/

Världen

Kinas regering: Epidemin är snart över

01:05. Frankrike meddelar att en person mist livet av coronaviruset i landet. Det är det första dödsfallet utanför Asien.

Enligt Kinas vice utrikesminister är covid-19-epidemin snart över. Antalet nya fall av smittade personer minskar nu i alla kinesiska provinser utom Hubei, sade han på lördagen. 

Samtidigt kom rapporter om det första dödsfallet i smittan i Europa.

Utbrottet av sjukdomen covid-19 kommer bara att ha en kortvarig påverkan på den kinesiska ekonomin, hävdade Kinas vice utrikesminister Qin Gang på lördagen.

– Vi är övertygade om att epidemin snart är över, och när den är över kommer konsumenternas efterfrågan att ta fart igen, sade Qin under den pågående säkerhetskonferensen i München, skriver Reuters.

Han menade att Kinas ekonomiska tillväxt kommer att vara oförändrad.

Som illustration till att epidemin klingar av sade Qin att antalet nya fall av smittade personer nu tolv dagar i rad har minskat i alla provinser utom Hubei (där epidemin startade).

– Mer än 8.000 av de patienter som vårdats på sjukhus har tillfrisknat och skickats hem, sade han.

Qin Gang ansåg att vissa länder har överreagerat på epidemin genom att införa restriktioner på handel och resor.

På lördagen rapporterades samtidigt att det första dödsfallet i covid-19 inträffat i Europa: En kinesisk turist har avlidit i Frankrike, enligt den franska hälsoministern.

Enligt BBC handlar det om en man i 80-årsåldern från den värst drabbade Hubeiprovinsen. Mannen kom till Europa den 16 januari och placerades i karantän på ett sjukhus i Paris den 25 januari då han testats positivt för det nya coronaviruset.

Det är det fjärde dödsfallet utanför det egentliga Kina. Tidigare har ett i vardera Hongkong, Japan och Filippinerna registrerats.    

Läs också:

Svårt att förutsäga utvecklingen av covid-19

Nya coronoviruset sprids på nya sätt

Man sprang ultralopp i lägenhet för att inte bli smittad