Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinas-utslapp-i-havet-okar-hogsta-nivan-pa-ett-artionde/

Världen

Kinas utsläpp i havet ökar – högsta nivån på ett årtionde

Plastskräp vid en bäck. Foto: Sinopix/TT

200 miljoner kubikmeter. Så mycket avfall dumpade Kina längs landets kuster under 2018. Det är nästan en tredjedel mer än 2017.

– Det är enormt mycket plast. Det kommer få stora effekter på både djurlivet och havsmiljön som helhet, säger Inger Näslund, expert på havsfrågor för Världsnaturfonden, WWF.

Siffran är den högsta på över ett decennium och innebär en ökning med 27 procent jämfört med 2017, enligt landets miljömyndighet. På vattenytan längs kusterna flöt i snitt 24 kilogram skräp per 1.000 kvadratmeter. Främst rörde det sig om plastavfall.

– Det är en otroligt stor ökning med nästan 30 procent på ett år. Naturligtvis sätter det sina avtryck på havsmiljön. Djur fastnar eller äter de plasten och kan kvävas. Plasten försvinner aldrig heller, den bryts bara ner i mindre delar, säger Inger Näslund.

Mest avfall dumpas i deltaregionerna kring Pärlfloden och Yangtze på den kinesiska östkusten, två stora industriområden i landet.

– Asien som helhet är en av de stora källorna till plastföroreningar i Stilla havet. Det har att göra med att många länder inte har ett system för omhändertagande av plast. Men det handlar också om att många europeiska länder har exporterat skräp till länder i Asien, säger Inger Näslund.

Huo Chuanlin, biträdande chef över kinesiska departementet för marina miljöer, säger i ett uttalande att det i dagsläget finns tydliga problem med vattenmiljöerna och att flera regioner inte gör tillräckligt för att minska avfallen.

Samtidigt menar de kinesiska myndigheterna att tillståndet på landets kustvatten håller på att förbättras. Enligt Huo Chuanlin har landet blivit bättre på att hindra avfallsvatten från att rinna ut i haven. Han anser inte att Kina bär skulden för de globala havsföroreningarna.

– Kina är den största producenten och exportören av plastprodukter, och står för nästan 30 procent av all tillverkning. Men det betyder inte att Kina är en stor källa till plast i haven, säger Huo Chuanlin till Reuters. 

Miljöorganisationer har tidigare uttryckt oro för att staten ökar nedskräpningen i haven när man försöker städa upp landets floder. Till exempels har industrier med stora utsläpp flyttats från floder och städer på det kinesiska inlandet till kusten.

Tidigare i år avsatte regeringen motsvarande nio och en halv miljarder svenska kronor för att rensa upp i Bohaibukten, ett av landets mest förorenade vattenområden.

– I flera länder finns det åtaganden för att minska föroreningarna. Men det är en annan sak att genomföra dem. Det tar tid också, säger Inger Näslund.