Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kinesiska kärnvapenbunkern ligger under tjockt lager av sten

Nationalparken utanför Peking där den kinesiska kärnvapenbunkern ligger.
Nationalparken utanför Peking där den kinesiska kärnvapenbunkern ligger. Other: ChinaTravelSavvy/Wikimedia Commons

Kärnvapenbunkern har byggts för Kinas ledning, uppsatta tjänstemän och landets höga militärbefäl. Den ligger under en nationalpark och är konstruerad i en av världens djupast liggande kalkstensgrottor, som i sin tur ligger under ett sällsynt tjockt lager av sten, inklusive hård granit.

Bunkern är en del av den Centrala militärkommissionens stridsledningscentral och blev känd när statliga kinesiska medier 2016 rapporterade om den i samband med att Kinas president Xi Jinping besökte den.

Det gigantiska skyddsrummet ligger 20 kilometer väster om huvudstaden Peking i ett underjordiskt område av grottor som rymmer en mindre stad och har stadig tillgång på dricksvatten för en miljon invånare.

Det är vad en statlig geologisk studie funnit i ett projekt som bland annat syftat till att försöka ta reda på om vattnet räcker till i händelse av ett kärnvapenangrepp.

Däremot framgår inte när kärnvapenbunkern och stridsledningscentralen byggdes.

Arbetet inleddes av allt döma för tiotals år sedan. Därefter har förbättringar gjorts.

Medan många av världens kalkstensgrottor ligger vid eller nära jordytan ligger de i Västra bergen väster om Peking djupt ned, under ett tjockt lager av sten och granit, säger forskaren Qin Dajun vid Kinesiska akademin för vetenskap till Hongkongtidningen South China Morning Post.

För att stå emot en kärnvapenattack krävs att bunkern ligger under ett lager av berg som är mer än hundra meter tjockt. I Västra bergen är buffertlagret i snitt tusen meter, uppger forskaren Qin.

– Vad vi vet är detta de djupast liggande grottorna i världen, säger han.

Däremot är det inte känt hur djupt ned kärnvapenbunkern ligger. Men den har, enligt forskargruppen "några unika fördelar".

Även andra länder byggde under Kalla kriget bunkrar som ansågs kärnvapensäkra för sina ledare. På vissa håll har de övergivits eller gjorts om till turistattraktioner. 

Kina har flera stora djupt liggande skyddsrum, som uppfördes från 1950-talet och framåt, men deras exakta positioner är en statshemlighet.

Enligt den kinesiska undersökningen är risken för en vattenkris i bunkern utanför Peking mindre än vad som tidigare antagits.

Andra forskare varnar för att det dödligt farliga nedfallet vid en kärnvapenattack blir kvar i vatten och jord längre än i luften.

Vattnet måste därför specialbehandlas innan det används.

– Kina har utvecklat en spetsteknologi och utrustning just för det ändamålet – det är bland det bästa i världen, säger Liu Yong, en forskare i kärnteknik i provinsen Hunan i södra Kina till tidningen i Hongkong.

Läs mer: Kinesisk jättehamn i Lysekil möter motstånd 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.