Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinesiske-genforskaren-domd-till-fangelse/

Världen

Kinesiske genforskaren dömd till fängelse

He Jiankuis agerande har lett till massiv kritik. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Forskaren He Jiankui, som påstod att han var den förste att skapa genmanipulerade människor, har dömts till tre års fängelse i Kina, rapporterar statliga medier. 

Hans experiment med två tvillingflickor, tänkt att göra dem motståndskraftiga mot aids, har kritiserats av forskare över hela världen. 

Det var i november 2018 som He Jiankui gick ut globalt och hävdade att han använt gensaxen CRISPR/Cas9 för att ändra på arvsanlagen för två tvillingflickor i samband med en provrörsbefruktning. 

Metoden gick ut på att förstöra en gen för att skapa ett skydd mot aids, en förändring som skulle föras vidare till eventuella kommande generationer. 

På måndagen dömdes forskaren till tre års fängelse, enligt statliga medier. 

Tidigare har en utredning som gjorts i Kina slagit fast att det He Jiankui gjort var olagligt. Han ska bland annat ha använt sig av förfalskade dokument och anställt egen personal, för att undvika insyn i det han gjorde. Forskningen ska ha skett utan att det universitet där han verkat haft kännedom om den. 

He Jiankui kritiserades av forskare över hela världen efter avslöjandet. Man menade att han handlat ”oetiskt”, ”naivt” och ”galet”.

Kritikerna varnade för att det kunde leda till så kallade ”designer babies”, något som Jiankui bemötte i ett av sina Youtubeklipp. 

– Vi ska inte använda den för att höja IQ, förbättra idrottsprestationer eller ändra hudfärg, säger han i ett av klippen.

Läs också:

Karin Bojs: Får man klippa till en bättre bebis? 

Forskarvärlden fördömer genförändring av människor