Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kinesiskt lammkött var råtta

Kina har drabbats av ännu en livsmedelsskandal. 63 personer har gripits för att ha sålt kött från råtta, räv och mink under beteckningen lammkött. Det är det senaste i en lång rad av liknande fall i Kina.

Enligt det kinesiska ministeriet för allmänhetens säkerhet har gänget köpt billigt kött i Shandongprovinsen och sedan behandlat köttet med gelatin, nitrat och färgmedel för att få det att se ut och smaka som lammkött. Det rapporterar bland andra South China Morning Post.

Det förfalskade köttet
såldes sedan vidare till marknader i Shanghai och närliggande städer. Det ska ha ägt rum mellan 2009 och februari i år. Vid tillslaget beslagtog myndigheterna dessutom 10 ton kött. Gänget bakom köttbluffen ska ha dragit in mer än tio miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på sina affärer.

Kinesiska hälsomyndigheter kämpar hårt för att få bukt med det utbredda köttfusket i landet. Ett annat gäng misstänks ha använt anka för att producera falskt nöt- och lammkött. Det köttet innehöll ”allvarligt höga” nivåer av E. coli-bakterier, enligt ministeriet för allmänhetens säkerhet.

I den sydliga provinsen Guizhou slog polisen till mot två fabriker där man behandlade kycklingfötter i peroxid för att få ge dem ett blekare utseende innan de såldes till marknader. Gänget bakom den bluffen producerade 300 kilo kycklingfötter om dagen och tjänade mer än fyra miljoner yuan.

Över de tre senaste månaderna har polis i Kina gripit 904 personer för “kött-relaterade” brott. Enligt den engelska tidningen The Guardian äter kineser i dag fyra gånger så mycket kött som de gjorde för 20 år sedan. Men den senaste tidens skandaler har skakat livsmedelsmarknaden i Kina.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.