Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kirurgchef: Behring Breivik använde dumdumkulor

Anders Behring Breivik använde sig av dumdumkulor, som expanderar när de träffar, vid massakern på Utöya. Det säger Colin Poole, kirurgchef på Ringerike Sjukhus i Hönefoss, till AP.

En dumdumkula, eller expanderande kula, är konstruerad så att den expanderar vid träff och därmed åsamkar stora, svårläkta sår.

Den förbjöds i krigsföring vid Haagkonferensen 1899, men används ofta i jakt.

Colin Poole är kirurgchef på Ringerike sjukhus i Hönefoss nordväst om Oslo, och berättar att Anders Behring Breivik använde sig av dumdumkulor när han sköt ihjäl minst 86 personer på Utöya.

Poole säger att kirurger har behandlat 16 skottskadade från massakern men att man endast har hittat små fragment av kulor i deras kroppar.

– Kulorna har mer eller mindre exploderat inuti kropparna. All energi från kulorna frisläpptes inne i vävnaden, säger Poole till nyhetsbyrån AP.

– De har åsamkat invärtes skador som är fullständigt ohyggliga.

Colin Poole säger att den här typen av kulor har förvärrat skadorna avsevärt och har skapat en massa svåra bekymmer.

– Effekten inne i kroppen blir som tusentals nålstick.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.