Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kissinger: Trump kan gå till historien som en mycket betydande president

Foto: Terje Bendiksby/NTB

USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger sluter oväntat upp till Donald Trumps försvar. Han anser att den blivande presidenten kan åstadkomma ”något anmärkningsvärt” i den amerikanska utrikespolitiken.

Uttalandet gjorde Henry Kissinger i en teveintervju med CBS som sändes på söndagen. Trots sin höga ålder av 93 år är Kissinger fortfarande en av USA:s mest inflytelserika – och kontroversiella – personer.

– Donald Trump är ett fenomen som andra länder inte tidigare har sett, så det är en chockerande upplevelse för dem att han valdes. Samtidigt innebär valet en unik möjlighet, sade Henry Kissinger i programmet ”Face the Nation”.

– Och jag tror att han har möjlighet att gå till historien som en mycket betydande president.

Enligt Kissinger skulle den nya republikanska presidentens ”oväntade frågor” kunna fylla ett tomrum efter president Barack Obama, som han menar i princip utplånade Amerika från den internationella politiken.

Kombinationen av det tomrummet och Trumps sätt att föra in nya frågor – om de hanteras på rätt sätt – skulle kunna leda till att något anmärkningsvärt och nytt uppstår i den amerikanska utrikespolitiken, enligt Kissinger.

– Jag säger inte att det kommer blir så men det är en fantastisk möjlighet.

Henry Kissinger har själv haft stort politiskt inflytande och toppositioner under två republikanska presidenter, Richard Nixon och Gerald Ford. Från 1973 till 1977 var Kissinger USA:s utrikesminister, och dessförinnan var han nationell säkerhetsrådgivare från 1969 till 1973.

Trots att det är många år sedan han lämnade den politiska scenen är fortfarande impopulär hos vissa för den politik han förde då. Kritikerna anser att Kissinger var delaktig i massmord i Latinamerika, bombning av civila i Vietnam och militärkuppen i Chile på 1970-talet.

1973 fick Henry Kissinger Nobels fredspris, som han delade med Le Duc Tho från Nordvietnam. Le Duc Tho vägrade att ta emot priset. Fredspriset till Kissinger hör till de mest omdiskuterade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.