Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Klappjakt på Isis mytomspunne ledare

Efter tio år i dunklet, där han fått mycket uträttat, försöker terror­rörelsen Isis ledare Abu Bakr al-Baghdadi nu värja sig mot rampljuset. All världens medier dammsuger alla skrymslen efter data om mannen som sprängt alla geopolitiska kalkyler.

Inte ens al-Baghdadis egna talesmän och anhängare kan enas om vem den segerrika Isis-milisens fruktade boss är, vad han egentligen heter och hur hans bloddrypande meritlista egentligen ser ut.

al-Baghdadi (”han från Bagdad”) är enligt några uppgifter född i Samarra, en av de sunnitiska storstäder i mellersta delen av Irak som nu är omringad av Isis. Rörelsens ledare i Libanon kallar honom Abu Bakr al-Qurshi. Dess avläggare på Västbanken, Tahrir-rörelsen, kallade honom under ett massmöte häromdagen för ”al-Husseini”, och rörelsens informationsblad titulerar honom Dr Abu Dua.

Ibland beskrivs al-Baghdadi som en bildad överklassare, kanske med en doktorsgrad, medan han i  and­ra legender kravlat sig upp från samhällets botten med slughet och grymhet. Enligt vissa men inte alla källor är han född 1970. Han lär vara gift.

Hur har al-Baghdadi på ett par år överglänst och utmanövrerat al-Qaidas vitskäggiga ledare? Hur har han, trots sin okändhet, lockat unga jihadister från Europa och Asien?

Framför allt därför att al-Baghdadi inte har nöjt sig med självmordsbomber och attacker mot civila, utan vunnit sina sporrar på slagfältet, mot reguljära syriska, amerikanska, libanesiska och irakiska styrkor.

al-Baghdadi låter sig inte fotograferas. Hans lokala befälhavare vet inte hur han ser ut – USA har satt ett pris på tio miljoner dollar på hans huvud. Få av de bilder på honom som cirkulerar är äkta (nyhets­byrån AFP har en bild som påstås föreställa al-Baghdadi, en bild som irakiska myndigheter släppt ut).

al-Baghdadis ambition är måttlös, han är en god organisatör och villig att spilla blod utan att blinka, som när en schackspelare offrar en bonde för en lyckad kombination. Under kampanjen för att under­minera den shiadominerade regimen i Bagdad har al-Baghdadi mördat både shiamuslimer och sina egna sunnimuslimska trosfränder med samma kyla.

Vi vet för litet, om al-Baghdadi och hans rörelse, för att avgöra om den skulle kunna klara sig utan sin ledare. Naturligtvis kommer nu enorma resurser att ägnas åt en jakt på honom personligen. Iraks underrättelsetjänst trodde i fjol att man gripit honom, men det var fel person. USA har haft honom i förvar, men insåg inte hans betydelse förrän de släppt honom. Det skulle förvåna om det skulle gå att bli kvitt honom utan ett nytt, och omfattande, krig.

al-Baghdadi

Det irakiska inrikesministeriets bild al-Baghdadi.

Irak i korthet.
Milis i strid mot Isis

Shiamilis har tagit till vapen för att stoppa Isis-rebellernas frammarsch i Irak. I går pågick strider på minst två platser bara några mil norr om huvudstaden Bagdad. Sammandrabbningar rapporterades även från andra delar av landet och flera bergsbyar ska ha fallit i rebellernas händer. Samtidigt har regeringsarmén höjer sin beredskap i huvudstaden.

Kurder tar över

I norra Irak har kurdiska styrkor passat på att inta stora områden som kurderna i årtionden försökt ta kontroll över.

USA-beslut inom kort

USA har ännu inte fattat beslut om eventuell amerikansk inblandning i Irak. Men utrikesminister John Kerry uppger att det kan komma ”inom kort”. President Barack Obama säger att USA tittar på alla alternativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.