Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klart-for-reseforbud-till-eu-i-30-dagar/

VÄRLDEN

Klart för reseförbud till EU i 30 dagar

00:57. EU:s stats- och regeringschefer har enats om att införa reseförbud in i unionen på grund av coronakrisen. Onödiga resor ska stoppas, samtidigt som godstrafiken ska hållas i gång för att undvika bristlägen.

EU:s stats- och regeringschefer har enats om att stoppa alla icke nödvändiga resor till EU under 30 dagar. Nu ska varje land införa förbudet i sin lagstiftning. Förbudet gäller resenärer som inte är medborgare i EU.

För att motverka att fler EU-länderna inför interna gränskontroller föreslår EU-kommissionen ett reseförbud till EU under 30 dagar. På tisdagen sade medlemsstaternas stats- och regeringscheferna ja till detta.

– Vi har fått ett starkt stöd från medlemsstaterna. De ska införa beslutet så snart som möjligt. Det är bra. Nu har vi ett enigt beslut om de yttre gränserna, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Danmark var först med att besluta om gränskontroller, men många EU-länder har nu följt efter. Bland annat Finland, vilket betyder att enbart finländare kan kliva av båtarna från Sverige samt att all internationell flygtrafik vid Helsingfors flygplats upphör.

De olika besluten har gjort att EU-medborgare fastnat på sina resor hem. Till exempel har flera hundra medborgare i de baltiska staterna fastnat vid den tysk-polska gränsen.

– I mina samtal med polska premiärministern i dag lovade han att arbeta hårt för att bland annat medborgare från Estland, Lettland och Litauen ska kunna resa genom Polen, säger Ursula von der Leyen.

Enligt henne är medlemsstaterna överens med EU-kommissionen om att de inte kan stoppa människor från att ta sig hem. Samt att inte heller göra det svårt för arbetspendlare att röra sig över gränser.

– Nu måste medlemsstaterna verkställa detta, säger hon.

Om detta gemensamma principbeslut om 30 dagars resestopp får respektive land att ändra i sina inre gränsregler återstår dock att se.

Läs mer: EU-kommissionen: Reseförbud till EU i 30 dagar

Undantagna från resestoppet är medborgare i EU-länder och Schengen (Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz). Även forskare, läkare och andra personer med samhällsviktiga funktioner ska få komma in.

Britterna är under 2020 fortfarande EU-medborgare och kommer därför att kunna resa in som förut. Däremot ska inte Storbritannien och Irland att tillämpa inreseförbudet om 30 dagar, enligt EU-kommissionen.

Andra ämnen som diskuterades av stats- och regeringscheferna var hur de ekonomiska effekterna av nya coronaviruset ska motverkas samt hur EU-medborgare utomlands ska kunna komma hem när flygbolagen slutar flyga.

Foto: Alexandre Rotenberg/Shutterstock

Ledarna diskuterade också hur europeiska forskare och företag som arbetar med att utveckla vaccin mot viruset kan stöttas. I helgen avslöjade tyska Welt am Sonntag att USA försökt köpa ensamrätt till ett vaccin som utvecklas av ett tyskt företag.

Ursula von der Leyen hoppas att det tyska företaget redan i höst ska ha fått fram ett verksamt vaccin.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Läs mer: Tyskland inför gränskontroll mot flera grannländer

Läs mer: Rusning i gränshandeln inför att Norge utökar gränskontroller

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt