Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatet-i-alaska-kan-tvinga-31-byar-pa-flykt/

VÄRLDEN

Klimatet i Alaska kan tvinga 31 byar på flykt

Många byar i Alaska lever numera på lånad tid. När som helst kan en storm orsaka en katastrof. Alla här kan berätta om de mildare vintrarna. Ursprungsbefolkningarnas språk har påverkats av vädret: alla ord som finns för att beskriva snö och is används inte längre.
Foto: Evelyn Hockstein

De nio månader långa vintrarna har nära nog halverats. Nu hotas 31 byar i Alaska av utplåning på grund av klimatförändringarna. Kraftiga stormar, smältande isar och tinande permafrost gör att marken äts upp, bit för bit.

DN:s korrespondent Sanna Torén Björling och fotografen Evelyn Hockstein har besökt den lilla byn Shishmaref i norra Alaska, en av de byar som kan tvingas flytta.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.