Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatet-klimatflyktingar-bangladesh/

Kohinoor, hennes man Alomark och deras dotter Akhi tvingas fly sitt hus och fiskodlingen i södra Bangladesh flera gånger per år när översvämningarna kommer. ”Jag är glad att bo här, men när barriären brister vet jag att vi har bråttom att lämna huset”, säger Kohinoor.
Kohinoor, hennes man Alomark och deras dotter Akhi tvingas fly sitt hus och fiskodlingen i södra Bangladesh flera gånger per år när översvämningarna kommer. ”Jag är glad att bo här, men när barriären brister vet jag att vi har bråttom att lämna huset”, säger Kohinoor. Foto: Lotta Härdelin
VÄRLDEN

Här tvingas tiotusentals redan fly klimatet

Dhaka-Khulna. I det låglänta Bangladesh har jordens uppvärmning redan lett till att tiotusentals invånare tvingats flytta på grund av klimatet.

DN har mött några av dem i slummen i huvudstaden Dhaka, och vid floden Rupsha nära gränsen till Indien, där de för en ojämn kamp mot de nya krafterna i naturen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 5 Rina och hennes familj försökte bo kvar vid flodbädden i Barisal Bhola. Men när floden sköljde bort odlingarna hade de inget annat val än att lämna sitt gamla liv. De hamnade på gatan i huvudstaden Dhaka.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 5 Området i Dhaka där Rina bor nu som en soptipp: fyllt av plastpåsar, flaskor, burkar och en stank av avlopp.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 5 Rina bor nu med sina närmaste i ett plåtskjul i Pallabi-området i Dhaka. ”Förr odlade vi själva vad vi åt. Nu måste vi arbeta hårt för att kunna äta”, säger hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 5 Hasif Hawlander, 12, vadar hem från skolan.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 5 ”Floden svämmar över två, tre gånger om året”, säger Kohinoor. Då får familjen flytta till säkert område och vänta på att kunna återvända.
Foto: Lotta Härdelin