Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatet-klimatflyktingar-bangladesh/

Kohinoor, hennes man Alomark och deras dotter Akhi tvingas fly sitt hus och fiskodlingen i södra Bangladesh flera gånger per år när översvämningarna kommer. ”Jag är glad att bo här, men när barriären brister vet jag att vi har bråttom att lämna huset”, säger Kohinoor.
VÄRLDEN

Här tvingas tiotusentals redan fly klimatet

Dhaka-Khulna. I det låglänta Bangladesh har jordens uppvärmning redan lett till att tiotusentals invånare tvingats flytta på grund av klimatet.

DN har mött några av dem i slummen i huvudstaden Dhaka, och vid floden Rupsha nära gränsen till Indien, där de för en ojämn kamp mot de nya krafterna i naturen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 5 Rina och hennes familj försökte bo kvar vid flodbädden i Barisal Bhola. Men när floden sköljde bort odlingarna hade de inget annat val än att lämna sitt gamla liv. De hamnade på gatan i huvudstaden Dhaka.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 5 Området i Dhaka där Rina bor nu som en soptipp: fyllt av plastpåsar, flaskor, burkar och en stank av avlopp.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 5 Rina bor nu med sina närmaste i ett plåtskjul i Pallabi-området i Dhaka. ”Förr odlade vi själva vad vi åt. Nu måste vi arbeta hårt för att kunna äta”, säger hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 5 Hasif Hawlander, 12, vadar hem från skolan.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 5 ”Floden svämmar över två, tre gånger om året”, säger Kohinoor. Då får familjen flytta till säkert område och vänta på att kunna återvända.
Foto: Lotta Härdelin