Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatet-ska-raddas-i-katowice-staden-som-alskar-kolet/

Varje dag fiskar Janusz i sjön Jezioro Rybnickie, mitt emot det stora kolkraftverket Elektrownia Rybnik. Här finns gott om stor gädda, säger han. Men sjön är starkt förorenad.
VÄRLDEN

Klimatet ska räddas i Katowice – staden som älskar kolet

När delegater från hela världen samlas för att lösa klimatkrisen möts de under ett brunt lock av smog.

Katowice är centrum i Polens kolbälte. Här är gruvarbetarna hjältar.

För klimatets skull borde världen fasa ut det smutsiga bränslet helt, säger experterna. Men Polen vägrar släppa taget om sitt kol.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 4 Överallt i södra Polen påminns man om kolets betydelse för denna region – som här i gruvstaden Jastrzebie-Zdroj.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 4 7.500 ton kol per dygn bryts i gruvan Borynia i Jastrzebie-Zdroj, vid fem brytningsfronter. Under jord finns 925 kilometer gruvgångar. Just nu sker brytningen på 980 meters djup, men ännu en ”våning” på 1.120 meter förbereds.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 4 ”Jag försvarar kolet, för kolet är mitt liv”, säger Zdzislaw Majerczyk som arbetade 25 år i en gruva i Katowice. Han tror att ”hållbart kol” är framtiden för Polen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 4 Minnesplaketter i stadsdelen Nikiszowiec i Katowice berättar den lokala gruvans historia – med en plakett för var och en som har dött i en olycka under jord. Sista namnet är daterat 2 juni 2017.
Foto: Lotta Härdelin