Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 18Andrej Zjilkin flyttade till Olchon-ön på 1990-talet. Efter att ha sett sjön var jag tvungen att flytta hit, säger han. Bajkal fångade mig. Jag älskar fortfarande Bajkal lika mycket, den ser olika ut varje dag och jag tröttnar aldrig på att betrakta den.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 18Isen över Bajkal är över en meter tjock och genomskinlig. Tidigare var den ofta över en och en halv meter tjock. Mellan 1949 och 2000 har isens tjocklek i medeltal minskat med 12 centimeter.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 18Den smaragdgröna bajkalsvampen är en endemisk art som bara förekommer här. Nu har den minskat på grund av att vattnet blivit övergött i många strandvikar. Forskarna på Irkutsk limnologiska institutet studerar svampen i akvariemiljö.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 18Galina Sibirjakova, hennes man Fjodor Burajev och deras åttaåriga dotter Radana Sibirjakova ser dagligen hur klimatförändringen påverkar deras sjö. Det borde bli ekonomiskt olönsamt att skada naturen, anser Galina.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 18Åttaåriga Radana Sibirjakova växer upp vid Bajkal. Hennes burjatiska pappa kan inte föra språket vidare eftersom han aldrig fick lära sig det ordentligt. Men sångerna och danserna har Radana lärt sig.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 18Natalja Annenova är doktor i molekylärgenetik. Assisterad av sin man, astrofysikern Ilja Potravnov, tar hon prover ur Bajkalsjön för att studera dess växtplankton.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 18Isen som ligger över Bajkalsjön har en mängd olika nyanser – svart, mörkgrön, turkos och lila. Ofta är den så genomskinlig att man kan se bottnen tills det blir för djupt. Vid sjöns västra strand blir det bråddjupt nästan genast.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 18Med hjälp av mikroskop studerar Natalja Annenkova växtplanktonen hon fångade. De är otroligt vackra, säger hon. De har anpassat sig till ett liv i köld och har mycket att lära oss.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 18Jag kastar aldrig skräp i Bajkal. Inte så mycket som en tobaksfimp, säger Aleksandr Ovsiankin, som har bott vid Bajkal i hela sitt liv. Han livnär sig på att köra ut turister i svävare och båt och har med åren noterat att isen blir allt tunnare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 18Färjfästet på Olchon-ön är en samlingspunkt. Därifrån går färjan till fastlandet om somrarna. På vårsäsongen när isen varken bär eller brister men färjan ännu inte kan gå använder man svävare. Under de senaste åren har befolkningen på Olchon-ön ökat till ca 1 500 personer. Turismen har gett många invånare nya födkrokar.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 18Ilja Potravnov skottar snö för att komma åt vaken där forskarna brukar ta prover norr om Listvjanka. Forskningsstationens schäfer Graf betraktar skottandet som sin egen lek.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 18Natalja Annenkova och Ilja Potravnov synar provet. Senare ska planktonen studeras i mikroskop. Silen är en gåva från Lunds universitet, där Natalja forskade i två år.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 13 av 18Bajkalsjön betraktas som en nationell stolthet i Ryssland. Turisterna blir fler för varje år, vilket ökar trycket på naturen. Det finns fortfarande inga avloppssystem i bosättningarna längs stranden, vilket leder till att allt avloppsvatten hamnar direkt i sjön.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 14 av 18Under Bajkalsjöns is pågår ständig fotosyntes. Miljontals plankton konsumerar koldioxid och producerar syrgas, som syresätter sjön. Det är basen för sjöns ekosystem. Om vattnet blir varmare kommer andra plankton att ta över och det är oklart hur det kommer att förändra sjön.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 15 av 18Marina Richvanova är veteran inom den ryska miljörörelsen. År 1990 grundade hon en av Rysslands första miljöorganisationer, Bajkalskja ekologitjeskaja volna (Bajkals ekologiska våg). Organisationen är i dag nedlagd, på grund av ryska myndigheters krav på att den ska registrera sig som utländsk agent.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 16 av 18Biologen och miljöaktivisten Marina Richvanova träffar aktivister på Olchon-ön som ligger i Bajkal. Tillsammans diskuterar de hur man på gräsrotsnivå kan skydda den känsliga miljön kring Bajkal.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 17 av 18Radana Sibirjakova älskar att klä sig i burjatisk folkdräkt.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 18 av 18Galina Sibirjakova vill att dotterna Radana ska få växa upp vid ett Bajkal där turismen förblir småskalig. Den här sjön klarar inte stora hotellkomplex, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.