Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatmotet-i-glasgow-stalls-in/

VÄRLDEN

Klimatmötet i Glasgow skjuts upp

FN:s stora klimattoppmöte COP26 som var planerat att äga rum i Glasgow 9–19 november skjuts upp på grund av coronavirusets framfart. Mötet kommer att hållas nästa år.

TT Text

Mötet har beskrivits som synnerligen viktigt för att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen. Världen är för närvarande på väg mot katastrofala temperaturökningar och förhoppningen inför Glasgowmötet har varit att alla länder skulle skärpa sina nationella klimatåtaganden. Mer än 26 000 personer väntades delta i mötet.

Spekulationerna om att mötet ska flyttas har varit igång de senaste veckorna. På onsdagskvällen kom besked från Finlands miljöminister Krista Mikkonen i en intervju med Reuters. Hon citerar officiella FN-källor.

Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en skriftlig kommentar att beslutet var rimligt och väntat.

”Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas”, skriver Lövin.

Hon skriver också att hon ska ha kontakt med kollegor för att inte ”förlora momentum”.

”Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan.”

Sverige ska tillsammans med EU-länderna stötta Storbritannien i arbetet med att finna ett lämpligt senare datum för COP26, skriver Lövin vidare.

Även Greenpeaces Sverigechef, Isadora Wronski, kommenterar beskedet.

– Att klimattoppmötet skjuts upp är så klart förståelig under rådande omständigheter, men det betyder inte att länder kan skjuta upp det globala klimatarbetet. De som undertecknat Parisavtalet har förbundit sig att presentera uppdaterade klimatplaner under 2020, oberoende av om COP26 sker under året eller ej, säger hon i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Miljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt