Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Klimatmötet lite känt för afrikaner

Afrikanska miljöaktivister laddar inför klimatmötet i Durban och kräver att världens industrinationer tar ansvar. De talar för den kontinent som bidrar minst till utsläppen av växthusgaser, men kanske drabbas värst av klimatförändringar.

Plakat som sydafrikanska aktivister bar vid en demonstration i Johannesburg i lördags ger dubbla budskap. De färgglada slagorden kräver dels att världen agerar mot klimatförändringarna, dels mer elektricitet.

Det fångar de afrikanska ländernas ståndpunkt: Afrika kan inte tvingas ta ansvar för utsläpp industrinationer redan gjort, särskilt inte på bekostnad av sin egen utveckling.

– Industriländerna har en tung börda att bära och mycket mer att göra, och länder som USA måste sluta leka. De måste betala, säger Tristen Taylor i miljöorganisationen Earthlife, som organiserade protesten.

Endast ett hundratal demonstranter hade slutit upp och uppståndelsen i värdlandet inför mötet i Durban kan inte sägas vara stor.

– Folk i kåkstäderna vet ingenting om klimatförändringarna. Det har varit för få folkbildningskampanjer, påpekar 30-åriga demonstranten Thuli Mthimunye.

I fredags anlände en panafrikansk kampanj till Sydafrikas huvudstad Pretoria för att presentera civilsamhällets krav för värdlandet. Karavanen startade i Burundi och reste genom Rwanda, Uganda, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe och Botswana för att sprida kunskap om klimathotet.

– Våra liv är helt och hållet beroende av klimatet, av jordbruk. Om det inte regnar så har vi inget att äta, påpekar Edward Munaaba vid den tanzaniska miljöorganisationen APCCC.

– Det här är vårt Afrika, vårt klimat. Det är vår rättighet att kräva rättvisa.

Afrikanska aktivister kräver att världens industrinationer dels förbinder sig att minska sina utsläpp av växthusgaser i linje med tvågradersmålet, dels finansierar utvecklingsländernas anpassning till klimatförändringarna.

Få bedömare tror dock på en sådan utgång i Durban. Inte ens Sydafrikas miljöminister Edna Molewa hoppas på ett nytt Kyotoavtal.

– Hela världen är väl medveten om att det inte kommer att vara möjligt att sluta ett lagligt bindande avtal i Durban, sade hon nyligen.

Mer än 90 procent av Sydafrikas egen el produceras med kolkraft och investeringarna i förnyelsebar energi är små. I stället bygger man just nu två stora kolkraftverk och planerar kärnkraftverk.

– Sydafrika är bra på att tala om behovet av att agera mot klimatförändringarna och vikten av att investera i förnyelsebar energi, men vi ligger långt efter, påpekar Melita Steele på Greenpeace.

Klimatmötet i Durban

Afrika står för cirka 3,7 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Asien står för 43,7 procent, varav Kina 25,4 procent. Nordamerika står för 21,2 procent, Europa 14 procent, Östeuropa/Ryssland 7,7 procent, Mellanöstern 5,6 procent, Sydamerika 4 procent.

Durban ligger på Sydafrikas östkust, vid Indiska oceanen. Det är landets tredje största stad och den karaktäriseras bland annat av att många sydafrikaner av indiskt påbrå lever där.

Klimatmötet pågår 28/11–9/12, och väntas locka 20.000 deltagare från 200 nationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.