Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatskeptisk-hogerpopulist-hojer-valtemperaturen/

Världen

Klimatskeptisk högerpopulist höjer valtemperaturen

Bild 1 av 2 Thierry Baudet har haft begränsat politiskt inflytande i Nederländerna, säger professor Sarah de Lange.
Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP/AFP

ROTTERDAM. Glöm Geert Wilders, mannen med det blonda hårsvallet. Högerpopulisterna i Nederländerna har en ny favorit. Thierry Baudet och hans parti Forum för demokrati har skjutit upp som en raket och kan bli största parti i landet när väljarna på torsdagen drar igång EU-valet.

EU-valet 2019

Kön är lång till nattklubben Thalia i Rotterdam. Men det är inte drinkar och dans som lockar denna tisdagskväll. I en sista valspurt ska högerpopulisternas nya stjärnskott Thierry Baudet möta sina väljare, hålla tal och svara på frågor.

– Jag har kommit hit för att lyssna på vad han har att säga om senaste utvecklingen, säger Jan F Oosterkamp, pensionär som tidigare arbetat i oljeindustrin.

Andra skulle kalla händelserna för de senaste skandalerna. Forum för demokrati och Thierry Baudet sticker ut. Han ifrågasätter människans påverkan på klimatet, anser att kvinnors frigörelse gör att det föds för få barn i Europa, vill stoppa invandring, med mera. Att en partitopp försnillat delar av partikassan och sparkats bidrar ytterligare till att Baudet ständigt syns i medierna.

– När medierna ger honom all denna uppmärksamhet gynnar det honom, säger Jan F Oosterkamp.

Jan F Oosterkamp på väg in till Thierry Baudets valmöte i Rotterdam. Foto: Pia Gripenberg

Han har tidigare röstat på andra populister som Pim Fortuyn, som mördades av en djurrättsaktivist 2002, och Geert Wilders.

– Geert Wilders är en besvikelse. Thierry Baudet är ny, han har ingen historia och hans politik är bredare. Den handlar inte enbart om islam, säger Oosterkamp.

Professor Sarah de Lange vid Amsterdams universitet har liknande uppfattning.

– Wilders har haft begränsat inflytande i nederländsk politik. Han har inte varit särskilt framgångsrik och då överger väljarna honom och hoppas att Forum för demokrati har bättre chans att lyckas, säger hon.

Professor Sarah de Lange, Amsterdams universitet. Foto: UvA/Dirk Gillissen

Hon ser Thierry Baudets starka personlighet som en viktig del av partiets framgång. Han har översvallande stil, Zlatanbrett leende, avancerad vokabulär och flikade tidigare gärna in såväl latin som grekiska i sina politiska tal.

– Till en början hade han fler högutbildade supportrar än vad högerpopulister brukar ha, men i takt med att partiet växt har det avtagit, säger Sarah de Lange.

Statsvetaren Cas Mudde, vid amerikanska Georgiauniversitet, anser att nederländska medier behandlar Thierry Baudet mer välvilligt än Geert Wilders.

– Baudet anses lite cool, han är provokativ. Wilders är bara bitter och besatt av islam. Det finns fler frågor för väljarna, säger Cas Mudde.

Av de flera hundra som köar till nattklubben Thalia är nästan alla män. Forum för demokrati (FVD) är medvetet om den sneda könsfördelningen i sin väljarbas. Av fjorton handplockade personer, som får synas på scenen med Baudet, är därför nio stycken kvinnor.

Thierry Baudet talar om att stoppa EU från att bli en superstat. Han målar upp Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker med flera som de stora fienderna.

Efter valmötet ger Baudet några korta intervjuer. Till ett ungerskt tv-team säger han:

– Jag är en stor beundrare av er premiärminister Viktor Orbán.

När det gäller Europarlamentet tror Thierry Baudet att han kan samarbeta med partier i nästan alla medlemsstater och att det nu är ett unikt tillfälle att förändra dynamiken i EU.

– Vårt mål är att bygga ett europeiskt nätverk av EU-kritiska partier. Vi ska samarbeta internationellt för att försvara nationella intressen, säger han till DN.

Baudet berättar att närmast till hands ligger att FVD ansluter sig till samma partigrupp som Sverigedemokraterna, som man haft kontakt med de senaste två åren. SD har varit tveksamt till att samarbeta med den nya grupp som Frankrikes Le Pen och Italiens Salvini lanserat på grund av deras nära relationer med Ryssland. 

Baudet har inga sådana betänkligheter och FVD pläderar för att handeln med Ryssland normaliseras.

– Vi ska ha en realistisk utrikespolitik gentemot alla länder, inte en moralisk. Internationellt har vi inga fiender eller vänner, vi har olika intressen. De intressena kan vara i konflikt med varandra eller de kan sammanfalla. Ett exempel på det senare är när nederländska regeringen skrev under avtalet för gasledningen för Nordstream 2.

Gasledningen är omtvistad eftersom den ökar Europas beroende av rysk gas.

Du sade att du beundrar Viktor Orbán, beundrar du Putin också?

– Nej, börjar Thierry Baudet svara, men avbryts av en vakt från att utveckla resonemanget eftersom intervjutiden anses vara över.

Statsvetaren Cas Mudde tror det är riskfyllt för SD att samarbeta med Baudet.

– När Baudet blivit större blir han också känd i Sverige. Alla skandaler som rör Baudet och hans parti spiller över på Sverigedemokraterna. Och Baudet har många skandaler, säger Mudde. 

Läs mer: Därför är Angela Merkel nästan osynlig i valrörelsen 

Läs mer: Macrons renässanstorped kämpar i motvind