Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Klockringning och kransar för ”Titanic”

En passagerare ombord på M/S ”Balmoral”, kryssningsfartyget som seglar på samma kurs som olycksskeppet, ser ut över vattnen där drygt 1.500 människor miste livet.
En passagerare ombord på M/S ”Balmoral”, kryssningsfartyget som seglar på samma kurs som olycksskeppet, ser ut över vattnen där drygt 1.500 människor miste livet. Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Redan tidigt på söndagen ringde kyrkklockorna i Halifax i Kanada för att markera 100-årsminnet av ”Titanics” undergång.

1912, när nyheten om ”Titanics” krock med isberget nått land, gick fartyg ut från hamnstaden 80 mil därifrån. De besättningarna kom att få bärga döda. 150 av katastrofens troligen 1.514 dödsoffer begravdes i fyra kyrkor i Halifax.

De som kunnat räddas, 712 personer, hade plockats upp av fartyget ”Carpathia” och förts till New York, dit de kom fram tre dagar efter tragedin.

Vid årsdagen har evenemangen varit många på båda sidor om Atlanten. I en minnesmarsch genom Halifax sent i lördags deltog Warren Ervine, vars farbror Albert som 18-åring var yngst i ”Titanics” besättning.

– Min far var alltid väldigt ledsen, men han ville aldrig prata om det. Det var först för tio år sedan jag fick reda på att min farbror ingick i besättningen, berättar Ervine.

Två kryssningsfartyg har stävat mot olycksplatsen, det ena från New York dit ”Titanic” var på väg, det andra från Southampton varifrån resan inletts. Omkring 50 släktingar till personer ombord på ”Titanic” har följt med på M/S ”Balmoral” från England för att bland annat kasta kransar i havet.

Det ”osänkbara” ”Titanics” kapten Edward Smith kom från Lichfield i England. I lördags kväll brann omkring 1.500 ljus vid hans staty i hemstaden.

I Belfast, där ”Titanic” byggdes, har en minnespark inrättats med offrens namn inristade. Den här gången tror man att alla namn finns med; på andra monument har antingen besättningen eller musikerna saknats.

På plats i Belfast till årsdagen fanns oceanografen Robert Ballard, som lokaliserade vraket 1985. I en föreläsning i lördags förespråkade han åtgärder för att bevara det vittrande vraket, som undervattensmuseum.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.