Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/klump-pa-radarn-stangde-ner-vita-huset-fagelflock/

Världen

”Klump” på radarn stängde ner Vita huset – fågelflock?

Säkerhetsvakt på pass vid Vita huset, spanande mot skyn. Såg han ”klumpen”? Foto: Chris Kleponis / Polaris

Vita huset stängdes ner. Och Washington blev en stad med ”restriktiv åtkomst”. Under en period på tisdagsmorgonen stod inte USA:s huvudstad att känna igen. Terrorattack? Nej, men möjligen ett verk av en flock fåglar…

För den som har lätt att ta till sig konspirationsteorier blev utvärderingen av vad ”en klump” på flygbevakningens radarskärmar troligen var en klar besvikelse.

I luftrummet över Washington rörde sig något som fick alla säkerhetsfunktioner och -myndigheter att mobilisera. ”Klumpens” rörelser i närheten av regerings- och kongresskvarteren ledde till att Vita huset stängdes ned helt, då det inte kunde uteslutas att det ”oidentifierade flygande föremålet” kunde vara just det, ett ufo. Eller någon sedan tidigare okänd farkost, i händerna på terrorister.

Minnet av vad elfte september-attackerna 2001 ledde till – nära nog en katastrof för USA som nation – fanns förstås med i bilden när flygledare och säkerhetsanalytiker försökte tyda ekot på radarskärmarna.

Luftrummet över staden var helt stängt, strikta regler gällde för åtkomst över huvud taget till storstaden.

Till slut blåstes faran över.

Men någon säker förklaring fanns inte ännu timmar efter dramats upplösning, däremot tre möjliga sådana: ”Klumpen” var i själva verket fåglar, en atmosfärisk anomali (något i högsta grad avvikande), eller en drönare.

Framåt eftermiddagen framstod alternativet fåglar i någon slags flockformation som den troligaste förklaringen till fenomenet, som först uppträdde klockan 08.27, lokal tid, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.