Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Knarkledaren ”El Chapo” klagar över tortyr i fängelset

Tortyr, störd sömn och inga sängkläder. I ett brev till rätten klagar knarkledaren ”El Chapo” på förhållandena i det mexikanska högsäkerhetsfängelset där han sitter inlåst sedan i januari.

Det var i juli i fjol som den mexikanske knarkledaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán lyckades fly från högsäkerhetsfängelset Altipano i Mexiko. Den spektakulära flykten gick genom en 1,5 kilometer lång tunnel och gav honom smeknamnet ”tunnelkungen”.

I januari greps Guzmán på nytt och fördes tillbaka till samma fängelse, nu omgärdad med extraordinära säkerhetsarrangemang.

Villkoren i Altipano har nu fått knarkledaren att ilskna till. I ett brev till rätten uttrycker Guzmán sitt missnöje över förhållandena i fängelset där han bland annat ska ha utsatts för tortyr. Klagomålen handlar även om att han saknar sängkläder, att han nästan aldrig få se dagsljus och att han väcks var fjärde timme, vilket påverkar hans blodtryck negativt, enligt tidningen Der Spiegel som citerar den Mexikanska radiokanalen Radio Fórmula. Liknande klagomål ska tidigare ha framförts av mannens advokater.

Även Joaquín ”El Chapo” Guzmáns fru, den tidigare skönhetsdrottningen Emma Coronel Aispuro, uttrycker en oro för hur hennes make har det i fängelset. I en tv-sänd intervju i den amerikanska tv-kanalen Telemundo håller hon myndigheterna ansvariga för hans hälsa och säger sig känna oro för hans liv, enligt amerikanska NBC.

Joaquín ”El Chapo” Guzmán väntar på att utlämnas till USA för att avtjäna sitt straff.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.