Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/knivattacken-i-paris-utreds-inte-av-terroraklagare/

Världen

Knivattacken i Paris utreds av terroråklagare

Polis bevakar platsen där gärningsmannen sköts ihjäl efter knivattacken. Foto: Christophe Archambault/AFP

Knivattacken i Paris, där en 22-årig man skadade flera och dödade en, utreds nu av nationella åklagarkammare för terrorbrott, rapporterar Reuters. 

Åklagaren menar att gärningsmannen var radikaliserad och hade planerat attacken noggrant, enligt Reuters. 

Det var på fredagen vid 14-tiden knivattacken inträffade vid parken Hautes Bruyères i förorten Villejuif i södra Paris. Gärningsmannen hann skada fyra personer, varav en avled senare av sina skador, innan polisen sköt ihjäl honom.

Polisen har identifierat mannen med hjälp av ett kreditkort som hittades i en väska i närheten av kroppen. Det handlar om en 22-årig man som är född och uppvuxen i Paris. 

Så sent som på fredagseftermiddagen leddes utredningen av åklagarkammaren i Créteil. Men på lördagskvällen uppger den nationella åklagarkammaren för terrorbrott att fredagens knivattack kommer att utredas av departementet. 

En källa med insyn i utredningen uppger till tv-kanalen BFM TV att motivet inte verkar ha varit terrorrelaterat – i stället ska mannen ha varit mentalt instabil.

Både mannens familj och psykiatrivården uppger att han hade psykiska problem, säger åklagarkammaren i Créteil till France 24. Mannen ska ha varit inlagd på sjukhus och varit under behandling för problemen, uppger en källa nära utredningen till BFM TV.

Åklagaren säger att trots att det är bekräftat att den 22-årige gärningsmannen var mentalt ostabil, så visar utredningen att mannen var radikaliserad och hade planerat attacken noggrant, där syftet var att sprida skräck och terror. 

Just nu utreder åklagarkammaren om den unga gärningsmannen planerade dådet tillsammans med andra. I en husrannsakan hemma hos den döda gärningsmannen hittade polisen bland annat religiösa texter och en kopia av Koranen. 

Den 56-årige mannen som avled av sina skador försökte skydda sin hustru mot gärningsmannen. Hans 47-åriga hustru skadades allvarligt medan ett tredje offer – en 30-årig kvinna – fördes till sjukhus med mindre allvarliga skador på ryggen, uppger Le Parisien.

Ett vittne berättar för France 24 att han såg en man attackera en ung kvinna. 

– Jag öppnade mitt fönster, jag skrek åt honom. Och sedan såg jag att han hade en kniv, säger vittnet. 

Mannen ska tidigare ha uppträtt våldsamt i samband med en demonstration, men är inte dömd för något brott.