Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/knivattacken-i-paris-utreds-som-terrorbrott/

Världen

Knivattacken i Paris utreds som terrorbrott

Polisbilar utanför polisens högkvarter i Paris. Foto: Celine BREGAND/SIPA/REX

En snäll och hjälpsam man som aldrig ställde till med några problem på jobbet. Så beskrivs den 45-årige gärningsmannen bakom knivattacken på polisens högkvarter i Paris – då fyra personer dog 

Nu har åklagaren startat en terrorutredning. 

Gärningsmannen – som sköts till döds i samband med attacken – var civilanställd på polishögkvarterets underrättelseenhet, där han jobbade som it-specialist. 

Inledningsvis uppgav utredarna att det inte fanns något som tydde på att det rörde sig om en terrorattack, men på fredagen lämnades ärendet över till en särskild åklagare för terrorbrott, baserat på uppgifter som framkommit i utredningen, uppger France 24

Enligt källor inom rättsväsendet ska beslutet ha tagits efter förhör med mannens hustru, och andra personer som stod honom nära, samt efter att hans mobiltelefon analyserats, uppger Reuters.  

45-åringen är född i Fort-de-France på Martinique. Han var gift och hade två barn. 

En av hans förra kollegor beskriver honom som en introvert och snäll person som ibland inte togs på allvar. Inrikesminister Christophe Castaner uppger att han aldrig uppvisat något dåligt beteende, vilket bekräftas från fackligt håll. En högst uppsatt poliskälla säger till Le Monde att han var mycket ömtålig. 

En granne berättar att han var mycket tillbakadragen, och att han hjälpte honom med saker som hade med datorn att göra.

– Han var mycket snäll, hjälpsam och artig, säger grannen till France Info.

Enligt uppgifter till France Info konverterade mannen till islam 2017. Nyligen ska han ha slutat att prata med kvinnliga kollegor på jobbet, uppger BBC

Polisen undersöker nu om han kan ha självradikaliserats, vilka personer han varit i kontakt med och om han har rest någonstans.

Polisen har också sökt igenom hans hem och beslagtagit datorutrustning. 

Mannens hustru, som har frihetsberövats men inte anklagas för något brott, uppger att hennes make hörde röster och såg syner natten före dådet. Han ska ha varit osammanhängande och upprörd, uppger en källa nära utredningen till France Info.

Hustrun säger också att han inte kände sig tillräckligt uppskattad på arbetsplatsen. Fackliga företrädare uppger att relationen mellan 45-åringen och hans chef var spänd. 

Läs mer: 

Fyra döda efter knivattack mot poliser