Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/knivattacken-i-reading-utreds-som-terrorbrott/

Världen

Knivattacken i Reading utreds som terrorbrott

Bild 1 av 1
Foto: BEN STANSALL

Den brittiska polisen utreder knivattacken i Reading som en terrorhandling. Tre personer dödades och tre skadades allvarligt. En 25-årig man är gripen som misstänkt för dåden.

Händelsen inträffade vid 20-tiden på lördagskvällen, svensk tid, i en park i Reading utanför London. En man gick då till angrepp och attackerade ett tiotal personer med en kniv.

– Han högg tre av dem allvarligt i halsen, nacken och under armarna, säger ett ögonvittne, enligt The Telegraph.

Tre personer dödades och ytterligare tre personer skadades svårt i knivattacken och fördes till sjukhus, enligt polisen. 

Polisen kunde gripa en 25-årig man på platsen som är misstänkt för mord. Enligt Sky News är det en asylsökande man från Libyen som är dömd för ”mindre allvarligt våldsbrott”. The Guardian skriver att 25-åringen stod under uppsikt av frivården NPS. Han hans återfallsrisk bedömdes som hög och det finns ”psykisk ohälsa”.

Inledningsvis utreddes händelsen som mord, men vid lunchtid på söndagen meddelade polisen att man hade ändrat brottrubriceringen till misstänkt terrorhandling. Polisens nationella antiterrorenhet, CTSPE, har nu tagit över utredningen. 

Vad som ligger bakom förändringen av brottsmisstanke är inte känt. Brittiska medier har rapporterat om att det i samband med en husrannsakan ska ha genomförts en kontrollerad explosion utanför den misstänktes bostad.

Man misstänker i nuläget inga andra för den misstänkta terrorhandlingen.

Polischefen John Campbell vid Thames Valley Police säger att han är djupt bedrövad över knivattacken. 

– Det är en tragedi och mina tankar går till alla dem som har drabbats. Sådana här händelser är ovanliga men jag vet att det är en liten tröst för de inblandade och jag förstår vilken oro det har orsakat i vårt samhälle, säger han på en pressträff. 

Premiärminister Boris Johnson kallar knivdådet för ”avskyvärt” och på söndagen höll han ett möte om händelsen med säkerhetstjänsten, polisen och flera ministrar, uppger Downing Street.

– Om det vi har läxor att lära kommer vi att göra det och vi kommer inte tveka att vidta åtgärder om det är nödvändigt, säger Boris Jonsson, skriver Reuters.

En av de skadade personerna fick lämna sjukhuset på söndagen, skriver BBC.

Storbritannien har drabbats av flera terrorattacker under senare år, bland annat av en självmordsbombare vid en Ariana Grande-konsert i Manchester 2017 som dödade 22 personer och två dödliga fordons- och knivattacker i London samma år.

Landets officiella hot mot terrorism står på mellannivån i en femträngd skala, vilket innebär att en attack är trolig, skriver AP.

Polisenheten som ansvarar för antiradikaliseringsprogram har varnat för att social isolering under coronapandemin kan göra människor mer mottagliga att utnyttjas av extremister, skriver Reuters.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt