Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Knivman i Amsterdam hade religiösa motiv

Foto: Germain Moyon/AFP

Den 19-årige man som knivhögg två amerikanska turister svårt på Amsterdams centralstation i Nederländerna förra veckan, motiverar angreppet med att han upplevt att islam, koranen och profeten Muhammed smädats.

I ett förhör nämnde den misstänkte knivmannen också den islamfientlige nederländske parlamentsledamoten Geert Wilders, uppger åklagarmyndigheten. 19-åringen, som är afghansk medborgare men bor i Tyskland, hade tydliga terroristmotiv när han gick till attack, skriver åklagarna i ett uttalande.

Angreppet skedde strax efter det att Geert Wilders skrinlade planerna på att utlysa en tävling som skulle gå ut på att avbilda profeten Muhammed, något som för en del muslimer är mycket kontroversiellt. Knivmannen har dock inte specifikt nämnt teckningstävlingen.

Offren för attacken, två 38-åriga män, vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

Tysk polis har genomfört husrannsakan i 19-åringens hem och bland annat beslagtagit datortillbehör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.