Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kofi Annan: Legalisera droger

En rad inflytelserika makthavare, däribland Kofi Annan, före detta generalsekreterare för FN, föreslår nu i en gemensam aktion att narkotika ska legaliseras.

Trots stora ansträngningar mot droganvändning ökar narkotikabruket och därför behöver strategin läggas om menar gruppen som lanserar förslaget om att droger ska legaliseras. Gruppen ”Global Comission on Drug Policy” har anhängare världen över.

Andra kända personer förutom, Kofi Annan, är Mexikos, Brasiliens och Colombias före detta presidenter, nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa och skivbolagsmiljonären Richard Branson.

Deras utgångspunkt är att eftersom kriget mot droger misslyckats bör ett nytt synsätt och nya tag prövas. Genom en legalisering kan det bli lättare att komma åt brottsligheten menar gruppen och föreslår bland annat:

  • Att det blir ett slut på kriminaliseringen och stigmatiseringen av personer som nyttjar droger men som inte skadar andra
  • Att regeringar uppmuntras att testa legalisering av droger, i första hand marijuana.
  • Att kampanjer som riktar sig till unga med budskapen "säg nej till droger" eller "nolltolerans mot droger" slopas, i stället bör andra utbildningsmetoder användas.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.