Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Koleran ett växande hot mot flyktingar

Runt 20 000 burundiska flyktingar är strandsatta i Tanzania. Ett kolerautbrott har skördat 31 liv men många fler hotas.

De har verkligen ingenstans att ta vägen. I ryggen har de en bergvägg som är oöverstiglig, framför deras fötter höjer och sänker sig det svarta vattnet i stilla rörelser och i norr ligger landet de nyss flytt ifrån. Strandremsan är någon kilometer lång och här trängs just nu uppemot 20 000 flyktingar från Burundi som de senaste veckornas skakats av oroligheter och ett försök till statskupp.

Nu är strandremsan och lägret dit flyktingarna kommer extra farlig på grund av ett kolerautbrott.

– Vi såg redan förra veckan vart det var på väg. Tusentals människor på ett ställe, utan tillgång till rent vatten och avlopp, då måste man börja förbereda sig, säger Maina Kahindo som är hälsoexpert på FN:s flyktingorgan UNHCR, till DN.


Nästan 20 000 flyktingar från Burundi är strandsatta i fiskeläget Kagunga. Foto: Erik Esbjörnsson

Det är mitt i natten och strålkastare lyser upp strandkanten när de kvinnor och barn som är värst däran klättrar ombord på fiskebåtar som tar dem till fartyget som ankrat ute på redden. Hundra människor i varje båt sjunger psalmer, allsången skapar ett stillsamt lugn över situationen.

– Jag kommer från Nyanza som ligger inte långt från gränsen. Min man är kvar där men jag flydde med fem barn och vårt fosterbarn. Det är inte säkert hemma. Poliserna i staden attackerar människor på måfå och vi vet inte om våldet från huvudstaden Bujumbura kommer att sprida sig söder ut, säger Esther Mange till DN.

Hon och alla barnen är diarrésjuka. Hittills har över 3 000 fall av akut diarré konstaterats bland flyktingarna. Alla fall betraktas av hjälporganisationerna som kolera.

Hon sitter på nedre däck i M/V "Liemba", färjan som ska föra dem i säkerhet. Lukten av diesel från maskinrummet och klorin som spolats över hela passagerarutrymmet gör att luften blir kväljande. Men under färden mot Kigoma ska det bli än värre för människorna – som ändå tillhör de lyckligt lottade som kunnat lämnade Kagungu. Nästan 20 000 sitter fortfarande fast i fiskeläget.

På båten M/V Liembadör flera barn under den två timmar långa färden. Foto: Erik Esbjörnsson

Varje resa läggs nya dödsfall till den stigande siffran. När fartyget kommer till Kigoma går renhållningsarbetare klädda i skyddsdräkter ombord för att spola däcken med klorvatten.

– Vi förlorar ett par barn varje resa. Det går åt tio lådor med 30 flaskor dropp per tur, säger doktor Hawa Ugamba som rest från Tanzanias huvudstad Dar es Salaam för att hjälpa till.

M/V "Liemba" är känd som världens äldsta passagerarfärja som fortfarande är i tjänst.


M/V Liemba kan ta 600 flyktingar per tur. Foto: Erik Esbjörnsson

Hon kölsträcktes redan 1913 i tyska Papenburg. Både Burundi och Tanzanias fastland var då delar av Tyska Östafrika. SS "Graf Goetzen", som fartyget hette när det byggdes, skeppades nedpackat i 5 000 lådor till Östafrika och bars sedan över fastlandet till Tanganyikasjön där det skulle utrustas med kanoner när första världskriget bröt ut. Skeppet sänktes av den retirerande tyska armén och räddades senare av britterna. Boken ”Afrikas drottning”, som filmades med Humphrey Bogart och Katharine Hepburn i huvudrollerna, inspirerades av "Liemba" som fortfarande trafikerar Tanganyikasjön.

I Kigomas hamn väntar bussar som ska transportera flyktingarna till en fotbollsarena där de sedan delas upp och får sina tillhörigheter innan färden går vidare till permanenta läger.

För de värsta fallen står ambulanser redo. Men i några fall är de för sent.

– Han slutade andas för en halvtimme sedan, säger Delphin Nyiyanwi med tom blick.

På överslafen i den trånga hytten ligger Alix Bigirimans kropp insvept i en filt. Han orkade inte den sista biten. De andra sönerna, som med ens har tvingats bli flera år äldre, sträcker på sina ryggar och torkar tårarna ur sina ansikten.

Senare, när båten tömts på människor, står familjen ensam kvar och väntar på att Alix kropp ska bäras ut.

Kunde de anat att det skulle vara så farligt att lämna landet hade de kanske stannat kvar. Men hos burundierna finns ett kollektivt minne av brutalt våld som inte sällan varit explosivt till sin natur. Massakrer på och sammanstötningar mellan folkgrupperna hutu och tutsi har på 1970- och 1990-talet skördat runt en halv miljon människoliv och skapat enorma flyktingströmmar. Flera av dem som nu lämnar Burundi har själva fötts i läger i Tanzania.

Den konflikt som nu blossat upp i Burundi är på inga sätt etnisk till sin karaktär utan har sitt ursprung i ett missnöje med president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för omval till en tredje mandatperiod, enligt de flesta i strid med landets författning.

Samtidigt är Burundi världens näst fattigaste räknat i BNP per capita. Hos människorna på landsbygden har motståndskraften för elände sakta brutits ner. När nyheten om ett kuppförsök i huvudstaden Bujumbura når landsbygden väljer de flesta att fly direkt.

– Jag har varit på flykt i hela mitt liv. Vi vill slå oss ned någon annanstans, inte i Burundi, säger Moise Ntiranyibagira som sitter på en av bussarna från "Liemba".

Fakta. Kolera

  • Kolera är en bakteriesjukdom. Smittan sprids i första hand via vatten som innehåller kolerabakterien (vibrio cholerae).
  • Symtomen är kraftig diarré som leder till en snabb uttorkning.
  • Smittade personer kan avlida inom ett par timmar eller dagar.
  • Behandlingen är i första hand kompensation för vätska och salter som den smittade förlorar. Vid epidemier kan dödsfallen uppgå till 50 procent om behandling inte sätts in. Med rätt behandling kan dödligheten sjunka till under 1 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Fakta. Konflikten i Burundi
  • Burundis president Pierre Nkurunziza utsågs till president 2005 efter att andra kandidater saknades. 2010 återvaldes han.
  • Enligt grundlagen får ingen väljas till mer än två mandatperioder, men Nkurunziza menar att han inte blev vald den första gången och därför kan omväljas.
  • Presidentens besked att han kandiderar igen ledde till våldsamma protester och en misslyckad militärkupp. Efter oroligheterna har valet, som skulle ha hållits i slutet av maj, skjutits upp till början av juni.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.