Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kölnbor söker svar efter övergreppen

Två personer har gripits för massövergreppen i Köln på nyårsafton. Av 31 misstänkta som förhörts är 18 asylsökande migranter. Stadens polischef avgår nu efter hård kritik.

I Köln försöker invånarna smälta och förstå vad som egentligen hände för drygt en vecka sedan.

Annette Welter passerar den mäktiga Kölnerdomen och den blåsiga öppna platsen utanför järnvägsstationen på väg till arbetet som barnpedagog. Det var här som ett tusental män som uppges ha sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern attackerade och trakasserade kvinnor på nyårsafton. Kvinnorna hade inte en chans att komma undan när de omringades av 20–30 män samtidigt. Polisen klarade inte av att skydda kvinnorna när allt hände på en gång, enligt en intern utredning.

– Det som hände här i Köln är helt nytt för Tyskland. Det visar att polis och politiker har en helt ny verklighet att förhålla sig till. Fast det vi såg på nyårsafton var i första hand ett utslag av fylla och dåligt uppförande. Det har ingenting att göra med att Tyskland har tagit emot en miljon flyktingar. Det är vår uppgift att se till att de lär sig vilka normer som gäller här, säger Annette Welter.

– En sak som myndigheterna måste ha en strategi för är att en så stor majoritet av de migranter som kommit till Köln är män. Befolkningen har fått en helt annan sammansättning och det innebär påfrestningar på flera plan.

Foto: Eva TedesjöDet som hände här i Köln är helt nytt för Tyskland. Det visar att polis och politiker har en helt ny verklighet att förhålla sig till”, säger Anette Welter. Foto Eva Tedesjö

Det är fortfarande inte helt klarlagt vad som hände i kaoset under nyårsfirandet.

Polisen, som hittills har haft svårt att identifiera gärningsmännen, grep på tisdagen två män. Meddelanden och bilder på deras mobiltelefoner uppges styrka att de deltog i de sexuella trakasserierna.

På fredagen meddelade en regeringskälla att polischefen i Köln avgår till följd av misslyckandena att ingripa mot övergreppen.

Samtidigt fortsätter debatter om migranter och brottslighet på högsta politiska nivå. Förbundskansler Angela Merkels parti CDU upprepade på fredagen att flyktingar som begår brott riskerar att förlora rätten till asyl i Tyskland.

Utanför domen i Köln vaktar fortfarande ett stort antal poliser. Många samlas runt en naken kvinna med ett stort plakat som genomför en tyst protest mot kvinnovåldet. I en stentrappa mellan järnvägsstationen och kyrkan ligger en stor blombukett tillsammans med ett kort med texten ”Rör inte blommorna, rör inte kvinnorna”. Laura Kaelin och dottern Saskia stannar upp en stund och försöker förstå vilka scener som utspelade sig i förra veckan.

– Vi är på besök i Köln över dagen. Naturligtvis är jag påverkad av det som hände. Jag håller extra hårt i handväskan. Vi undviker att gå för nära stora folksamlingar, säger Laura Kaelin.

– Jag tycker att Europa har tagit emot för många flyktingar. Köln är ett tydligt bevis att vi inte klarar att hantera alla de problem som följer i spåren av den enorma flyktingströmmen.

I den invandrartäta stadsdelen Ehrenfeld några kilometer från centrum blir vi insläppta på ett boende för ensamkommande flyktingbarn mot löfte att inte avslöja adressen.

– Vi vill inte ha in en brinnande glasflaska genom fönstret. Stämningen är spänd i hela Köln. De som är emot flyktingar drar nytta av det som hände. Många skulle rikta sin ilska mot pojkarna som bor här om de fick chansen, säger ägaren till det slitna hotellet.

I den lilla receptionen sitter Abdulla från Egypten tillsammans med Ali och Trana från Syrien och försöker lära sig tyska ord. På väggarna sitter lappar med böjningsformer av tyska verb. De har varit i Tyskland i ett par månader och är ivriga att snabbt lära sig så mycket som möjligt.

– Pojkarna tyckte först att det var spännande med alla smällare och ljus på nyårsafton. Nu ser de på tv att fruktansvärda övergrepp skedde i skydd av mörkret, säger socialarbetaren Erdal Aslan på organisationen Interkultur.

Erdal Aslan kommer själv från Turkiet och har bott i Tyskland i 35 år. Han är rädd för att massövergreppen kommer att slå hårt mot alla immigranter. Ryktesspridningen är i gång och börjar leva sitt eget liv.

– En liten grupp kriminella kan förstöra så mycket för väldigt många andra. Brotten är avskyvärda men de skyldiga ska dömas utifrån vad de gjort, inte vilken del av världen de kommer ifrån, säger Erdal Aslan.

Foto: Eva Tedesjö”Rädslan får inte segra”, säger Annika Hess. Foto: Eva Tedesjö

Miljonstaden Köln är känd för att vara en öppen och kosmopolitisk stad. För studenten Annika Hess är det viktigt att det förblir så.

– Det värsta som kan hända är att folk drar sig för att knyta nya kontakter. Jag vet att många, speciellt kvinnor, har blivit oroliga – men rädslan får inte segra. Då blir ju kvinnorna offer en gång till, säger Annika Hess.

Lasse Wierup: Kvinnors rätt att festa säkert kan inte offras

Foto: MARKUS BOEHMMänniskor samlas utanför centralstationen i Köln. Foto: AFP

Män i grupp som sexattackerar kvinnor kan ha flera syften. För offren är motiven ointressanta.

Det enda som spelar roll är att samhället visar nolltolerans.

Efter nyårsnattens utstuderade övergrepp mot kvinnor i Köln, Kalmar och Helsingfors går spekulationerna i flera riktningar.

Ser vi början på en ny sexbrottsvåg?

Handlar det om en attack på västerländsk jämställdhet?

Är det verkligen en slump att fenomenet plötsligt uppstår i flera länder samtidigt?

Finska Centralkriminalpolisen har varit i kontakt med tyska kolleger. Ingenting tyder på att de irakiska män som misstänks för sextrakasserier i Helsingfors ska ha någonting att göra med det trettiotal nordafrikaner som utreds för att ha ringat in kvinnor, tafsat och klämt i vimlet framför Centralstationen i Köln. Och medan många av de sistnämnda även varit ute efter att stjäla och råna förefaller motiven i Finland ha varit renodlat sexuella.

I Kalmar är bilden av vad som egentligen hände på Larmtorget, fortfarande efter en vecka, ganska oklar. Minst 16 tjejer i övre tonåren har anmält att de blivit sexuellt ofredade men hittills har bara två asylsökande, 18 och 32 år gamla, delgetts misstanke varav bägge förnekar brott. Kommissarie Monica Oldin försäkrar för DN att utredningarna är högprioriterade och hon sätter sitt hopp till de mobilfoton- och filmer som nu kommit in.

Att grupper av män omringar och angriper kvinnor har tidigare uppmärksammats i bland annat i Indien, Gulfstaterna och Egypten. Förklaringar har sökts i sexuell frustration, strukturellt kvinnoförtryck och religiösa och kulturella bestraffningsriter. Under folkupproren på Tahrir-torget i Kairo 2011 och 2013 skrämdes kvinnliga deltagare bort genom våldtäkter och andra övergrepp.

I dessa fall har fördömandena kommit snabbt. När samma fenomen nu inträffar i Europa verkar vi ha svårare att värdera allvarlighetsgraden. De första svenska nyhetsrapporterna från Köln dröjde i fem dagar och i fallet Kalmar ännu längre. Både polisens presskommunikatörer och massmedierna har förhållit sig avvaktande, som om man inte riktigt litade på kvinnornas berättelser.

På liknande sätt var det i augusti förra året. Då arrangerades Europas största ungdomsfestival ”We are Sthlm” i Kungsträdgården. I publikhavet framför scenen, där stjärnor som Zara Larsson uppträdde, passade stora killgäng kväll efter kväll på att trycka sig mot unga flickor och stoppa in sina händer innanför tröjor och byxor.

Polisernas och ordningsvakternas strategi blev att så snabbt som möjligt få bort gärningsmännen med stöd av polislagens trettonde paragraf, som tar fasta på ordningsstörningar, och enbart under en enda kväll avlägsnades ett 90-tal unga män. Att upprätta anmälningar och inleda brottsutredningar fick komma i andra hand. Enligt vad DN erfar har ingen heller hittills dömts.

En av de poliser som deltog i insatsen, och fick lägga mycket tid på att stötta de drabbade tjejerna, säger att saken betraktades som känslig. Killarna som skickades iväg bedömdes nämligen till övervägande del vara ensamkommande nyanlända.

Varför de omfattande sextrakasserierna mitt i centrala Stockholm, med något litet undantag, hamnade i medieskugga är för mig oklart. Men blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innebär ett svek mot de drabbade.

Kvinnors rätt att festa, dansa och fira nyår på ett säkert sätt kan i ett demokratiskt samhälle inte offras av missriktad omsorg om migrationsdebatten.

Fakta. Två personer har gripits för övergreppen i Köln

• Hundratals unga män attackerade under nyårsnatten kvinnor på torget mellan domkyrkan och centralstationen i Köln. De rånades och sextrakasserades. Attacker i mindre skala skedde också i Hamburg och en rad andra tyska städer.

• Två personer har gripits för massövergreppen. Av 31 misstänkta som förhörts är 18 asylsökande migranter.

• Kölns polischef avgick efter kritik.

• Över 100 anmälningar har kommit in till Kölnpolisen, cirka 75  procent inkluderade sextrakasserier. En våldtäkt har rapporterats

Läs mer. Köln
Läs mer. Överfallen i Köln
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.